Gender Queer: Autobiografie přehled
Maia Kobabe
Autobiografický komiks ve své nejkrystaličtější podobě vznášející všechny nepříjemné a bolestné otázky po vlastní identitě. Maia Kobabe podrobně zachycuje smršť tápání, zmatení a frustrace, která je zasáhla s nástupem puberty. Hledání odpovědí a jejich přijetí jim trvalo dlouhá léta, než došli k závěru, že je queer nebinární asexuální osobou. Tohle není nové téma, naopak je staré jako lidstvo samo, ale teprve dnes se o něm učíme mluvit. Grafický román Gender / Queer vám pomůže, když ne jej pochopit, pak určitě mu rozumět.... celý text
Literatura světová Komiksy Biografie a memoáry
Vydáno: 2021 , CentralaOriginální název:
Gender Queer, 2019
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Gender Queer: Autobiografie. Přihlašte se a napište ho.
Jak jen napsat citlivý komentář k podobnému tématu? Nejlepší asi bude hodnotit tak, jako by šlo o každý jiný komiks. Z knižního hlediska není Gender Queer žádný skvost. Kresba je v pořádku, ale na zadek si nesednete, panely jsou zbytečně obrovské, colouring základní. Vyloženě mě otravovalo neustálé skákání v čase, myšlenkách i tématech a vynechání důležitých životních okamžiků. Ok, takže tady máme docela obyčejné zpracování, ale co obsah? Zachrání tenhle komiks? Eh... ne. Aby bylo jasno - já naprosto dokážu pochopit, že se člověk necítí dobře ve svém těle, potažmo ve svojí hlavě. Tohle téma je mi relativně blízké a vím, že jde o skluzavku, na které se projet nechcete. Ale Maia Kobabe tyhle otázky neřeší správně. Místo, aby šla tahle osoba do sebe, v klidu si sedla a zamyslela se nad svým já, řeší neustále jen svoje okolí. Aby jí lidé správně oslovovali, aby sedělo oblečení a vlasy, ale sama nechce (nebo nedokáže) svoji identitu rozseknout a obhájit. A přitom vyrůstá v neskutečně liberálním a vstřícném prostředí. Sestra je queer, každá teta je lesba, partneři jsou trans. Ale Maia se stejně dokáže jen vztekat, dokud ji jedna z příbuzných neuzemní a nepronese asi nejdůležitější větu celého komiksu: "Je pro tebe opravdu tak důležité, jak ti lidé říkají, nebo je důležitější, jak se cítíš?" A to je to hlavní, co by si po přečtení Gender Queer měl každý odnést. Komiks byl v mnoha částech USA zakázaný na školách a já myslím, že vcelku zbytečně, puberťáky by mohl obohatit. Jen je škoda, že ne o moc. Jde totiž o dost slabý komiks pojednávající o velmi silném tématu.
Jde o nejlépe graficky zpracovaný komiks, který jsem kdy držela v ruce. Literární zpracování mě zaujalo podstatně méně, dějové linii chybí logika, zato obsahuje věci du až triplicitní (hlavně teskné myšlenky), jazyk je nesourodý nejen co do rodu (což je vysvětleno v předmluvě), ale i stylu.
Kniha Gender Queer: Autobiografie v seznamech
Dobré a poučné