Generál Jan Reindl (1902-1981) přehled
Milan Vyhlídal
Letec, zpravodajec, účastník protinacistického odboje a velitel leteckých instruktorů v Egyptě. Publikace přibližuje život Jana Reindla - jednoho z nejmladší generace důstojníků svobodné československé republiky. Jeho životní osudy byly zásadně ovlivňovány veškerými zlomovými okamžiky našich moderních dějin, zvláště pro nás charakteristickými a osudovými osmičkovými roky. V roce 1918 se ještě coby gymnazista přihlásil dobrovolně k obsazování jihočeského pohraničí, v roce 1938 jako důstojník zpravodajského oddělení hlavního štábu prožil tragické mnichovské dny a rok 1948 strávil ve funkci důstojníka Reicinova obranného zpravodajství. Jeho kariéra byla ale mnohem pestřejší. Za nacistické okupace se zapojil do odboje a celou dobu války strávil jako politický vězeň v německých káznicích. V polovině 50. let, těsně před odchodem do výslužby, navíc zastával funkci velitele všech leteckých instruktorských skupin na území Sýrie a Egypta. Generálmajor Jan Reindl nám tak skvěle poslouží jako pomyslný průvodce po peripetiích našich novodobých a nejen vojenských dějin.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Generál Jan Reindl (1902-1981). Přihlašte se a napište ho.
Kniha Generál Jan Reindl (1902-1981) v seznamech
letci druhý odboj vojenští letci Československá armáda českoslovenští letci generálové
2022 | Vojenští zpravodajci proti nacistické okupaci: Odbojová skupina Tři konšelé |
2018 | Generál Jan Reindl (1902-1981) |
2018 | Dělostřelecká tvrz Hůrka - Muzeum opevnění |
zajímavá kniha. Hezky ozdrojované, což oceňuji. Na druhou stranu je to "odosobněné" právě tím, že je čerpáno především z archivů a dokumentů. Nesmí se to tedy brát jako vzpomínky generála.