Generál slunce přehled
Jacques Stephen Alexis
Úspěšný román haitského spisovatele-komunisty (nar. 1922), jenž na životním příběhu černoch Hilariona v sugestivně zachyceném prostředí a společenských poměrech rodného ostrova Haiti zobrazil úděl chudého černošského obyvatelstva. Vyděděn ze společnosti octne se Hilarion až v žaláři, ale právě tam mu spoluvězeň-komunista vrátí sebevědomí i odvahu k boji o místo na slunci. Není mu však přáno, vždy znovu je srážen i z nejnižších stupňů hmotného a společenského vzestupu a nakonec umírá jako oběť pronásledování Haiťanů diktátorem Trujillem.... celý text
Literatura světová Romány
Vydáno: 1963 , SNKLU - Státní nakladatelství krásné literatury a uměníOriginální název:
Compére Général Soleil, 1955
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Generál slunce. Přihlašte se a napište ho.
Kniha Generál slunce v seznamech
No, je potřeba počítat s tím komunistickým backgroundem, před kterým varuje už anotace a který se v románu vyskytuje především v té formě, že kdo je komunista, ten pomůže, kdo není komunista, je hajzl. Nicméně román taky přináší (zřejmě) přesný popis toho, jak to na Haiti dřív asi vypadalo, plus nějaký obecný přehled o historii celého ostrova.