Geniální podnikatel Tomáš Baťa přehled

Geniální podnikatel Tomáš Baťa
https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/262906/bmid_genialni-podnikatel-tomas-bata-3IN-262906.jpeg 4 28 28

Biografie Tomáše Bati od jeho tiskového tajemníka. Exilové vydání. Obálku s použitím fotografie T. Bati navrhla Barbora Munzarová.

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Geniální podnikatel Tomáš Baťa. Přihlašte se a napište ho.

Bedřich63
31.07.2024 4 z 5

Moje třetí kniha letos, která popisuje Tomáše Baťu, znovu z trochu jiného pohledu. Tato kniha mi opět trochu doplnila informace, které jsem získal z předchozích dvou knih a také osobní návštěvy Zlína, kde jsem se vydal po stopách odkazu T. Bati.
Kniha obsahuje spoustu informací o jeho životě, o jeho filozofii, podmínkách a podnětech jeho práce a také o tom, jak jeho rozhodování ovlivnilo spoustu různých průmyslových oborů i jiných odvětví lidského života, nejen výrobu bot.
Knize by neuškodilo, kdyby se při dalším vydání někdo trochu více zaměřil na správnost překladu. Našel jsem tam pár chyb.
Editoři uvádějí, že do textu knihy, která byla vydána v angličtině v roce 1981 v Torontu nezasahovali. Respektuji to, i když mi trochu vadilo, když některé příhody byly v knize uvedeny 2-3x v různých souvislostech. Z těchto důvodů tedy jen 4*.
Jedná se ale o knihu přehlednou, podávající svědectví o prací naplněném životě geniálního podnikatele a vynikajícího člověka Tomáše Bati.
Myslím, že už je pomalu čas, abychom v novém století zažili nového Baťu.

Ctv
12.12.2023 4 z 5

Obsahově, tedy co se týče informací o Tomáši Baťovi, byla pro mě kniha velkým přínosem. Právě proto, že autorem je člověk, který jej řadu let znal a pracoval s ním.
Kromě informací o životě a podnikání Tomáše Bati nám kniha podává i pohled na historii začátku dvacátého století nejen u nás, ale i v USA. I když mám o této době nějaké základní školní znalosti, tak pro mě byla kniha užitečná v tom, že mi dala řadu věcí do souvislostí a obohatila je z pohledu běžných lidí.
Na druhou stranu už trochu archaická čeština a na můj vkus příliš velké množství různých filosofických úvah autora pro mne byly při čtení překážkou.
Pokud člověk tuto knihu čte z prostého zájmu o postavu Tomáše Bati a s touhou dozvědět se o systému jeho podnikání, tak může být na překážku i všude prosakující obdiv autora k Tomáši Baťovi. Pokud se někde objeví kritika Bati jako člověka, jeho povahy, pak jen v náznaku a v podstatě je hned obrácena v pozitivum pro Baťu podnikatele.

jjanca
13.10.2022 3 z 5

Audiokniha: O Tomášovi Baťovi som mala len "všeobecné" povedomie. Vďaka knihe som si ho rozšírila o mnoho zaujímavostí. Tomáš Baťa bol osobnosť, ktorá sa nerodí každý deň. Bolo krásne vidieť ako sa pozeral na obuvnícky priemysel a na to, akú dôležitú súčasť každého podnikania tvoria zamestnanci. Uvedomil si, že šťastný zamestnanec je najlepšou vstupenkou do sveta úspechu. Fascinovalo ma, v akých súvislostiach videl svet a nebál sa rozšíriť svoje podnikanie aj mimo odbor. Jeho náhla smrť ma zamrzela a nedokázala som sa ubrániť úvahám, ako by zvládol druhú svetovú vojnu a čo by hovoril na súčasné podnikateľské prostredie. 3,5/5*

Kniha Geniální podnikatel Tomáš Baťa v seznamech