Gentleman v Moskvě přehled
Amor Towles
„Vytáhněte paty z Metropolu a budete na místě zastřelen,“ zní doživotní rozsudek bolševického tribunálu nad hrabětem Alexandrem Iljičem Rostovem za autorství „nebezpečné“ básně. Tak začíná strhující příběh klenoucí se třicet let od vzniku Sovětského svazu přes Velkou vlasteneckou válku až po nástup Chruščova k moci. „Nenapravitelný aristokrat“ Rostov, uhlazený vzdělanec s důvtipem na rozdávání, jenž v životě neodpracoval jediný den, je nucen opustit své apartmá moskevského hotelu Metropol a žít v podkrovním kamrlíku pro personál, zatímco venku se odehrávají nejbouřlivější události ruské historie. Avšak hrabě je rozeným optimistou; v souladu s životní filozofií svého kmotra velkovévody – totiž že pokud se člověk nevypořádá s okolnostmi, okolnosti se vypořádají s ním – nezahořkne a postaví se osudu čelem. Jeho prostřednictvím sledujeme nejen specifický život za zdmi luxusního hotelu, ležícího na dohled od Kremlu, ale také vliv historických zvratů na jeho obyvatele. Výsledkem je úžasné dobrodružství, přinášející nečekaná přátelství, jež nám dává nahlédnout do nejhlubších zákoutí ruské duše. Postava hraběte Rostova, člena Klubu žokejů a Mistra honu, který s moudrostí, humorem a elegancí vzdoruje každodenní absurditě, uchvátila čtenáře po celém světě. Gentleman zvítězil v anketě Kniha roku 2017 The Times, Sunday Times, Daily Express a Irish Times a jeho prodeje již překročily hranici milionu prodaných výtisků. „Towlesův okouzlující román ukazuje, že knihy o ruských aristokratech nemusí být nutně plné zkázy a nihilismu.“ The Times... celý text
Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno:Originální název:
A Gentleman in Moscow, 2016
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Gentleman v Moskvě. Přihlašte se a napište ho.

Audiokniha.
"Pravidlá zdvořilosti" som ohodnotila 5-timi hviezdičkami, koľko mám potom dať "Gentlemanovi v Moskvě"? 6 je málo...
V tomto príbehu letíme Ruskom naprieč dekádami - leninizmom, stalinizmom, združstevňovaním, KGB, gulagmi, zničenými ideálmi...
Pritom sa nepohneme z hotela Metropol.
A zistíme, že tým najšťastnejším v celom tomto zmare, je "bývalý" človek, noblesný gentleman s vyberanými spôsobmi, gróf Rostov.
Toto je jeho príbeh. Bolo mi s ním dobre a rada odporučím ďalej.
P.S. Ak poznáte knižku podobných kvalít, ocením zmienku do správy.
"OGPU (Sjednocená státní politická správa), založená roku 1923, nahradila Čeku coby centrální ruský orgán tajné policie. V roce 1934 byla nahrazena NKVD, které bylo později přejmenováno na MVD (1943) a nakonec na KGB (1954). Na první pohled se to může zdát zmatečné. Dobrou zprávou je, že zatímco politické strany, umělecká hnutí nebo módní školy procházejí zásadními změnami, metody tajné policie zůstávají konstantní. Obavy, že nedokážete rozlišit jednu zkratku od druhé, tudíž nejsou na místě."
Téměř vše bylo zničeno. Bulgakov už celé roky nenapsal ani slovo. Achmatovová odložila svůj pověstný brk. Mandelštama, jenž si svůj trest již odseděl, zjevně znovu zatkli. A Majakovskij? Ach, Majakovskij…
Miška se zatahal za rozježené vousy.
Vzpomněl si, jak tehdy v dvaadvacátém Sašovi směle tvrdil, že tato čtveřice uková novou ruskou poezii. I když to nebylo příliš pravděpodobné, nakonec skutečně uspěli. Přišli s poezií ticha.
„A přesto i ticho může být názorem,“ řekl Miška. „Ticho může být výrazem protestu. Může být způsobem přežití, ale i školou poezie – s vlastním metrem, tropem a pravidly. Přitom ji nemusí psát pera; zapíše se do duše pomocí revolveru přiloženého k hrudi.“
Naše kostely, známé po celém světě svou osobitou krásou, svými pestrobarevnými věžičkami a prazvláštními kupolemi, rovnáme se zemí jeden po druhém. Strháváme sochy starých hrdinů a z ulic mažeme jejich jména, jako by byly pouhými výplody naší fantazie. Své básníky buďto sami umlčujeme, nebo trpělivě čekáme, až se umlčí sami.“
Miška zvedl vidličku a zapíchl ji do netknutého telecího, které vzápětí zvedl nad hlavu.
„Věděl jsi, že když ve třicátých letech ohlásili povinnou kolektivizaci hospodářství, polovina rolníků raději podřízla svá zvířata, než aby je vydala družstvu? Čtrnáct milionů kusů dobytka nechaných napospas krkavcům a mouchám.“
Knižní novinky (12.3. - 25.3.)
07.03.2018
Jakých 15 novinek nabídne první letošní Velký knižní čtvrtek?
01.02.2018
„Vždycky zářit, všude zářit, do nejzazší hloubi posledních dnů“
Kniha Gentleman v Moskvě v seznamech
v Mé knihovně | 305x |
(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)
aristokracie, šlechta Rusko Moskva americká literatura 40.-50. léta 20. století optimismus hotely 20.-30. léta 20. stoletíAutorovy další knížky
2018 | ![]() |
2017 | ![]() |
2022 | ![]() |
2024 | ![]() |
Ale ano, je to pohádka, ale ona se ani jinak netváří. Pohádka o boji za vnitřní integritu a důstojnost navzdory okolnostem, které byly ve skutečnosti asi mnohem krutější. A zrovna tak ruská aristokracie určitě nebyla zdaleka tak morálně ušlechtilá, jak ji reprezentuje hrabě Rostov. Ale Towlesovi nejde o realističnost, nýbrž o povzbuzení. Sentiment a "laskavost" odměřuje velmi zodpovědně, já osobně jsem ani na okamžik neměl dojem citového vydírání. I když uznávám, že každý má práh tolerance vůči pohádkám jinde, a ve světle toho, co se tehdy na Rusi doopravdy dělo, se tímhle nepravděpodobným příběhem může cítit snad i uražený. To ale není můj případ, na mě román zapůsobil přesně tak, jak to asi autor zamýšlel.