Gentleman v Moskvě přehled
Amor Towles
„Vytáhněte paty z Metropolu a budete na místě zastřelen,“ zní doživotní rozsudek bolševického tribunálu nad hrabětem Alexandrem Iljičem Rostovem za autorství „nebezpečné“ básně. Tak začíná strhující příběh klenoucí se od vzniku Sovětského svazu přes Velkou vlasteneckou válku až po nástup Chruščova k moci.
Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: 2022 , VyšehradOriginální název:
A Gentleman in Moscow, 2016
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Gentleman v Moskvě. Přihlašte se a napište ho.
Naprostou souhlasím s tím, že Rusko dalo světu úžasné spisovatele, skvělý kaviár a neméně skvělé skladatele. A rodí také takové příběhy. Děj krásně a uhlazeně ubíhal až k překvapivému vyústění. Mohu jen doporučit
Neměl jsem od knihy velké očekávání a tím více mě překvapila, jak moc hezkým způsobem je napsaná, i když někdy mi to přišlo až moc rozepsané.
Děj je popsán z pohledu hraběte pocházejícího z carského Ruska, který se ocitá v porevolučním bolševickém Rusku. Celá kniha pojednává o jeho následném životě, jeho minulosti a úvahách.
Rozhodně se dá kniha dále jedině doporučit. Mimo děj samotný, jsem se dozvěděl i spoustu zajímavých informací.
Knižní novinky (12.3. - 25.3.)
07.03.2018
Jakých 15 novinek nabídne první letošní Velký knižní čtvrtek?
01.02.2018
„Vždycky zářit, všude zářit, do nejzazší hloubi posledních dnů“
Kniha Gentleman v Moskvě v seznamech
aristokracie, šlechta Rusko Moskva americká literatura 40.-50. léta 20. století optimismus hotely 20.-30. léta 20. stoletíAutorovy další knížky
2018 | Gentleman v Moskvě |
2017 | Pravidla zdvořilosti |
2022 | Lincolnova dálnice |
2024 | Stůl pro dva |
„Kdo by si byl pomyslel, “ řekl, „že když tě před všemi těmi lety odsuzovali k životu v Metropolu, stal se z tebe nejšťastnější člověk v celém Rusku.
Kdo by si byl pomyslel, že velký román, který kvalitně naváže na ruskou školu, napíše Američan. Kdyby bylo na obálce uvedeno jméno N. V. Gogol, o jeho autorství bych snad ani nepochybovala. Tedy až na to 20. století, ve kterém se příběh odehrává.
Kdo by si byl pomyslel, že mě bude tak bavit knížka, v níž se většina děje odehrává na jednom místě (totiž v hotelu Metropol, kam je hlavní hrdina odsouzen do domácího vězení).
Kdo by si byl pomyslel, že i beletrie může být motivační knihou.
„V životě totiž nezáleží na tom, jestli nám někdo zatleská, důležité je, zda se odvážíme vykročit vpřed, i když jsou vyhlídky nejisté.