Gerbešín a hezouni přehled
Ivanka Devátá
Těch látek, vzorů, barev! Řeč není jenom o šatech, ale hlavně o životě a ženských půvabech. Úspěšná herečka a spisovatelka Ivanka Devátá moc dobře ví, že šaty dělají ženu, a s chutí se probírá vzpomínkami na své divadelní i civilní kostýmy, sukně, halenky, boty a klobouky. Zve nás do časů mistrovské krejčoviny, kdy se šilo na míru u Podolské či v salonu Styl, i do skromnějších dob, kdy se šaty dědily a přešívaly. Jako bonus autorka připojila memoárovou povídku.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Gerbešín a hezouni. Přihlašte se a napište ho.
Doufala jsem ve vtipnou oddechovku, u které se zasměju a třeba se i něco dovím. Dočkala jsem se pouhého sebestředného popisu vlastní, samozřejmě úžasné garderoby od opečovávaného dětství autorky až po její herecké role a divadelní kostýmy.
Je mi líto, ale tohle je bohužel knížka, která se hrubě nepovedla a byla zřejmě napsaná jen z potřeby "něco" dodat vydavatelství...
Autorku mám ráda, ale tato knížka mě moc nezaujala. Možná by to bylo lepší s několika fotografiemi nebo ilustracemi. Popisy oblečení a látek mi nepřišli moc zajímavé a ani vtipné.
Kniha noci, Stín bohů a další knižní novinky (43. týden)
23.10.2022
Kniha Gerbešín a hezouni v seznamech
2013 | Jak jsem se zbláznila |
2004 | Lázeňská kúra |
2019 | Džungle v kuchyni |
2004 | Rodinný podnik |
2000 | Soužití k zabití |
Ke knížkám Ivanky Deváté mě přivedla babička, autorčina vrstevnice, už před více než čtvrtstoletím. Nebylo mi ještě ani osmnáct a už jsem četla Všechny mé domovy, Rodinný podnik nebo moji nejoblíbenější a později mnohokrát zopakovanou Lázeňskou kúru. Dodnes máme v knihovničce pěknou řádku Ivanek.
Bohužel Ivančiny nové knihy otvírám se stále větší tísní, zda v nich vůbec najdu ten laskavý humor a cit pro jazyk, který si pamatuji z 90. let. V "gerbešínu" jsem se tedy nedočkala.
Jednotlivé kapitoly se jmenují podle částí garderoby, které paní Devátá ve svém šatníku mívala. Já bych je ale mohla nazvat takto:
1. kapitola Vychloubání, jak mi to slušelo jako holčičce, jako mladé paní, jako divadelní hvězdě
2. kapitola Vzdychání, že dnes už to není, co to bývalo, ale čert to vem, beru to s nadhledem
3. kapitola Zdůrazňování, že i když už to není ono, stále mám něco, čím se můžu chlubit
4. kapitola Pomlouvání kolegyň
5. kapitola Dštění síry na pana Vinkláře
6. kapitola Oprášení některých starších textů
Ani babička tuto knížku neohodnotila lépe. Přesto nám Ježíšek nadělí autorčin nejnovější počin, tak třeba si po "hezounech" spravíme chuť.