Gerpla přehled
Halldór Kiljan Laxness
V bohatom diele známeho spisovateľa, odmeneného roku 1955 Nobelovou cenou, zaujíma toto dielo významné miesto. Na osudoch pokrvných bratov básnika Tormódura a bojovníka Torgeira, zmietaných medzi pomaly zanikajúcimi predstavami o poslaní muža – vikinského bojovníka a novodobým ideálom muža – činorodého uchovávateľa rodu, majstrovsky sprítomnil čitateľovi svet ság z 11. storočia. Román však nie je iba pútavým rozprávaním o dobrodružnom vikinskom období, ale aj presvedčivým a dodnes aktuálnym dokumentom o pravdivej tvári vikinských výbojov a o násilnej christianizácií severských krajín.... celý text
Literatura světová Historické romány
Vydáno: 1988 , Slovenský spisovateľOriginální název:
Gerpla, 1983
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Gerpla. Přihlašte se a napište ho.
![bertrand bertrand](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Pokud znáte Bengtssonova Zrzavého Orma, tak Gerpla je jeho pravým opakem a zároveň se obě nepopsatelným způsobem doplňují. Nebo možná jen v mé hlavě. Stylisticky jsou si podobné a Gerpla je kupodivu místy stejně vtipná (příběh mnicha na ostrově!).
Ale co je důležité: obě jsou skvělé a rozhodně stojí za přečtení.
![tonysojka tonysojka](https://www.databazeknih.cz/img/users/19_/198509/m_tonysojka-PaB.jpg?v=1589308648)
Nemusím dočíst všechno co rozečtu,že.Tohle "třeštění" pobratimů,i když vyprávěno nádherným jazykem mi časem začalo lézt na nervy.
Kniha Gerpla v seznamech
v Mé knihovně | 30x |
1941 | ![]() |
1959 | ![]() |
1949 | ![]() |
1988 | ![]() |
1955 | ![]() |
Veľmi chytľavá záležitosť nesúca sa presne v duchu starých islandských ság. Sedíte si v kľude doma, zrazu vám na dvere zabúchajú okoloidúci „hrdinovia" a začnú kričať niečo v štýle: „Počuli sme, že ste vraj veľkí chlapi a bojovníci. My sme však väčší chlapi, tak poďte von, nech vás zabijeme a vydrancujeme celý váš majetok." A tak vám neostáva nič iné, len chytiť ten mizerný kyjak, zhrdzavený biedny oštep či tupú sekeru, vyjsť von a nechať sa zabiť. Pozoruhodná spoločnosť, ktorej ďalšou črtou bola záľuba v legendách a klebetách. Rozhovor, ktorý sa odohral medzi dvoma ľuďmi/štyrmi očami, prerástol o pár mesiacov do legiend, o ktorých sa bavila polka ostrova (to isté platí aj o súboji dvoch jednotlivcov na ceste uprostred ničoho). Fascinujúce. Takisto exkurz do menej známych udalostí európskej histórie začiatku 11.st. bol výživný, takže pánovi Laxnessovi letí do Valhally jedno veľké „takk fyrir"!