Ghúl přehled
Brian Keene
Je červen roku 1984. Začaly letní prázdniny a Timmy Graco se těší, že místo školy bude číst komiksy, vysedávat v podzemní klubovně a podnikat různá dobrodružství se svými dvěma kamarády, Dougem a Barrym. Tyto plány se však brzy začnou hroutit. Chlapce čeká léto plné hrůzy a boje o holý život. Timmy zjistil, kdo na hřbitově vykopává čerstvé hroby – a vůbec to není člověk. Je to nestvůra, která byla po staletí uvězněna pod hřbitovem, ale právě se dostala na svobodu. Má hlad, dostala chuť na čerstvou krev a jde po Timmym a jeho kamarádech. Pokud se Timmy chce dožít září, bude muset uniknout Ghúlovi. To však není jediná příšera, která na chlapce čeká… Nestvůry čekají na každém rohu. A co když ta, která požírá mrtvoly, není tou nejděsivější? Od oceňovaného mistra hororu Briana Keenea přichází román o nestvůrách, vraždách a ztrátě nevinnosti.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ghúl. Přihlašte se a napište ho.
Brian Keene - Ghúl
'Tými najhoršími príšerami sú niekedy samotní ľudia.. A najmä takí, ktorí sa za svoje skutky nehanbia.'
Poznáte ghúla? Ja už áno. A poviem vám, bola to riadna nechuťárna. Už od prvej kapitoly bola atmosféra úžasná, temná, s prísľubom krvi. Také ja môžem.
Ocitáme sa v malom meste s malým cintorínom, na ktorom sa začne diať niečo temné. Niečo mimo ľudského chápania. A je to hladné..
Ale deje sa aj iné. Ľudské zlo. Cítiť ho z tých stránok. Cítiť ho z viet. Cítiť ho z chlapcov. Ktorí museli dospieť skôr. Každý z iného dôvodu..
V konečnom dôsledku bol tento príbeh veľmi smutný a povedala by som, že ani nie kvôli ghulovi, z neho najväčší strach nešiel. Ten tam bol akoby len metafora ľudského zla. Skrytý hlboko pod povrchom, pritom tam hore to nebolo o nič lepšie. Úprimne, pri scéne so psom (nebudem spoilerovať, kto čítal, vie) som mala chuť už ďalej nečítať, veľmi ma to ranilo.
No samozrejme mi to nedalo, a dočítala som.
Akcia úžasná, správne vyvrcholenie napätia, návrat po x rokoch. Veľmi som to s nimi žila a nakoniec ma napadá už len otázka: Prečo?
Prečítajte si, veľmi dojímavá kniha, ktorá na prvý pohľad nefanúšikov hororu odradí, ale toto veru nebol horor v pravom slova zmysle...
Čekal jsem naprosto kravinu, ale byl jsem docela překvapen. Hlavně v tom, že největší monstra a zrůdy nejsou ztvárněni v podobě ghúla, ale v podobě obyčejných lidí. Osudy dětských hrdinů byly zajímavé, nicméně je fakt, že mluvící ghůl působil jako tragikomická a vtipná postava, která s hororem nemá nic společného. Prostě taková fajn jednohubka, ale znovu si tu knihu určitě nepřečtu.
Hospodyně, Noční host a další knižní novinky (25. týden)
18.06.2023
„Když mu bylo dvanáct, věřil, že léta jsou nekonečná a život také. Ale teď už věděl, že to tak není. Nic nebylo nekonečné. Nic netrvalo věčně. Nic nebylo věčné. Ani život. Ani léto. Ani přátelství. Ani láska. ... Jediné, co přetrvá navždy, jsou jizvy - a nestvůry.“
„Pokud s sebou dospívání neslo otupění a ztrátu víry v nadpřirozeno, pokud vymazalo možnost existence kouzel a příšer, pak chtěl, aby mu bylo navěky dvanáct.“
Kniha Ghúl v seznamech
Obvykle, když jsou hlavními postavami parta dětí, tak příběh končí buď happyendem nebo se ztrátami u méně důležitých dospělých. To tady nečekejte. Tady je to se šrámy na těle a hodně i na duši. O to více syrově na čtenáře příběh a hlavně jeho vyústění působí, takže s čistým štítem ohledně sympatií k postavám to na konci je jak s počítáním neuseklých prstů na jedné ruce. Ghúl byl smozřejmě nechutný, ale rozhodně nepatřil mezi ty největší záporáky - a v tom je asi hlavní klad příběhu, který by jinak zase až tak originální nebyl. A jeden zápor, který je bohužel v knihách poměrně častý - dvanáctiletí kluci se zde chovají a přemýšlejí způsobem, který mi u tohoto věku hooodně nesedí.