Ghúl přehled

Ghúl https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/519763/bmid_ghul-6Tm-519763.jpg 4 106 106

Je červen roku 1984. Začaly letní prázdniny a Timmy Graco se těší, že místo školy bude číst komiksy, vysedávat v podzemní klubovně a podnikat různá dobrodružství se svými dvěma kamarády, Dougem a Barrym. Tyto plány se však brzy začnou hroutit. Chlapce čeká léto plné hrůzy a boje o holý život. Timmy zjistil, kdo na hřbitově vykopává čerstvé hroby – a vůbec to není člověk. Je to nestvůra, která byla po staletí uvězněna pod hřbitovem, ale právě se dostala na svobodu. Má hlad, dostala chuť na čerstvou krev a jde po Timmym a jeho kamarádech. Pokud se Timmy chce dožít září, bude muset uniknout Ghúlovi. To však není jediná příšera, která na chlapce čeká… Nestvůry čekají na každém rohu. A co když ta, která požírá mrtvoly, není tou nejděsivější? Od oceňovaného mistra hororu Briana Keenea přichází román o nestvůrách, vraždách a ztrátě nevinnosti.... celý text

Literatura světová Horory
Vydáno: ekniha , Fobos
Originální název:

Ghoul , 2007


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ghúl. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (47)

Jidu
22.05.2024 5 z 5

Já to miluju! Skvělý, úžasný, dokonalý. Říkala jsem si: "hm, banda dětí, nějaká příšera, to bude nuda." Ano, já vím, nemám mít předsudky, ale co si budeme máme je všichni Takže jsem se bála, že to bude jako třeba Klaun v kukuřičném poli, který měl kliku, že jsem ho četla jako první horor, protože to by teď nedopadlo dobře.

Ale! Tady jde autor hodně do hloubky. Máme tu Ghúla, samozřejmě, ale i když je to krvelačná bestie, tak pro mě byla na stejné úrovni, jako lidské postavy v tomto hororu.

Autor si skvěle pohrál s ukázkou toho, že monstra jsou zejména mezi lidmi a Ghúl byl, pro mě, dost postranní. Co musely některé děti prožívat, to mi drásalo nervy.

Další super věc bylo to, že autor ukázal, že ne vždy si vezmeme ze špatných rodičů ponaučení, ale kolikrát se chováme stejně. Ač podvědomě. Opět - tohle pro mě byl horor.

Za zmínku stojí určitě i to, že příběh je opravdu drsný. Někde jsem si říkala, že už to stačí, že už dost a myslela jsem, že se to třeba nějak v dobré obrátí. Hm, ne.

Já jsem jedním slovem nadšená. Čtenář dostane skvělé skloubení nadpřirozené bestie s těmi lidskými a dumá, kdo je sakra horší. Za mě ty lidské, jsou daleko reálnější.

Knihu doporučuji na 100%. Tohle je skvost.

Deia
21.05.2024 3 z 5

Na tento príbeh som bola navnadená, čakala som poriadny horor. Ale bohužiaľ, nič také sa nestalo. Vôbec ma to nebavilo a tiež som sa neubránila porovnávaniu s Kingovým To alebo so Simmonsovým Temným letom. Opäť partia chalanov na bicykloch (z čoho jeden musí byť pri tele), nejaká iná partia, ktorá ich šikanuje... To tu už bolo. A do toho ghúl na cintoríne, ktorého tam bolo veľmi málo, na to, že je po ňom pomenovaná kniha. Ale monštrá sú v tomto príbehu inde... Ako sa veľakrát zopakuje. Dvaja z troch chlapcov to doma nemajú ľahké a zdalo sa mi toho už priveľa. Navyše myšlienkové pochody boli rozťahané a pre mňa až príliš nezaujímavé. Asi aj to mohlo za to, že mi hlavné postavy liezli na nervy a nejak som s nimi nesúcitila. A čím viac sme sa blížili na koniec, tým nelogickejšie sa mi to celé zdalo. A záverečná kapitola ma teda vôbec nedojala, skôr rozčúlila, pretože som sa nedozvedela to, čo som chcela :D. Ale aspoň to bolo čtivé, až na tie myšlienky. V závere som z príbehu sklamaná, keďže očakávania som mala oveľa vyššie.


TessieB
14.05.2024 4 z 5

Pokud bych měla hodnotit jen hororovou linku, dala bych takové dvě, maximálně dvě a půl hvězdy. Tahle knížka ale mnohem víc upoutá svou druhou linkou, která mě dohnala až k slzám. Zamrazilo mě především z epilogu. Celkově mi z knihy bylo spíš smutno, než abych se bála nebo něco podobného. Protože monstra opravdu nečíhají ve skříni nebo pod postelí, ale často mnohem blíž, než si uvědomujeme.

všechny komentáře

Související novinky (1)

Hospodyně, Noční host a další knižní novinky (25. týden)

18.06.2023


Citáty z knihy (2)

Když mu bylo dvanáct, věřil, že léta jsou nekonečná a život také. Ale teď už věděl, že to tak není. Nic nebylo nekonečné. Nic netrvalo věčně. Nic nebylo věčné. Ani život. Ani léto. Ani přátelství. Ani láska. ... Jediné, co přetrvá navždy, jsou jizvy - a nestvůry.


Pokud s sebou dospívání neslo otupění a ztrátu víry v nadpřirozeno, pokud vymazalo možnost existence kouzel a příšer, pak chtěl, aby mu bylo navěky dvanáct.


Kniha Ghúl v seznamech

v Přečtených133x
ve Čtenářské výzvě15x
v Doporučených5x
v Knihotéce121x
v Chystám se číst84x
v Chci si koupit25x
v dalších seznamech4x

Štítky knihy

horory hřbitovy parta dětí ghúlové

Autorovy knížky

Brian Keene
americká, 1967
2023  80%Ghúl