Gnóze: Podstata a dějiny náboženského směru pozdní antiky přehled
Kurt Rudolph
První část podává přehled antických pramenů a moderního bádání o gnózi, druhá se pokouší o charakteristiku gnostického myšlení a náboženské praxe a poslední se zabývá otázkou inspirační zdrojů a vývoje. Gnóze neboli náboženství „poznání“ či „vědění“ (řec. gnósis) představuje významný nábožensko-filosofický proud pozdní antiky s kořeny v židovském mudrosloví a apokalyptice, íránsko-zoroastrovských náboženských představách a řeckém myšlení. Ve svébytné interpretaci převzala gnóze i dědictví křesťanské, a tak se v prvních staletích po Kr. stala jeho vážnou konkurentkou a nutila je k neustálé obhajobě a zkoumání vlastního učení. Některé gnostické motivy kromě toho ovlivnily evropské duchovní dějiny, zejména teosofii, filosofii a mystiku. Zásadní podnět bádání o gnózi dalo v polovině 40. let 20. století nalezení koptských gnostických textů poblíž egyptského Nag Hammádí (ty nyní vycházejí v komentovaném překladu i v češtině). Jedním z nejvýznamnějších plodů tohoto bádání se stala kniha z pera známého religionisty prof. Kurta Rudolpha. Jeho Gnóze dodnes představuje spolehlivou a ve svém záběru nepřekonanou práci, opírající se – kromě zpráv nejstarších křesťanských „heresiologů“ — zejména o důkladnou znalost řeckých a koptských rukopisných dokladů. Kniha je rozčleněna do tří částí, z nichž první podává přehled antických pramenů a moderního bádání o gnózi, druhá se pokouší o charakteristiku gnostického myšlení a náboženské praxe a třetí se zabývá otázkou inspirační zdrojů a vývoje. Kapitoly jsou přehledné a spletitou problematiku podávají stručně, čtivě a přitom fundovaně. Spolu s oblíbenou Písní o perle Petra Pokorného doplňuje tato kniha naši znalost duchovního vývoje v raných křesťanských staletích.... celý text
Esoterika, astrologie, okultismus Náboženství Literatura naučná
Vydáno: 2010 , VyšehradOriginální název:
Die Gnosis. Wesen und Geschichte einer spätantiken Religion, 1977
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Gnóze: Podstata a dějiny náboženského směru pozdní antiky. Přihlašte se a napište ho.
Protože se názory na vymezení gnóze tak liší, velmi jsem se těšila, jakým způsobem bude jak samotný termín, tak i obsahová náplň gnóze resp. gnosticismu představena v této knize. Co se mi opravdu líbí je logická návaznost textu. "Poznání a pochopení každého historického jevu závisí rozhodujícím způsobem na stavu pramenů..." (str. 15), a tak se úvodní kapitola věnuje těmto pramenům. Nejdříve představuje odpůrce gnóze, a to především v podobě křesťanských teologů a církevních otců, a hned potom seznamuje s kumránskými svitky a koptskými gnostickými texty z Nag Hammádí, díky nimž byla přijata a potvrzena teze, že většina gnostických systémů vznikla na okraji judaismu, aby s ním nakonec mnohdy skončila v rozporu. Gnóze je představena jako náboženství spásy. I přes některé odlišnosti, které mezi jednotlivými gnostiky a gnostickými školami panují, a které jsou v knize velmi srozumitelně popsány, soteriologie v gnózi dominuje. Spása je vnímána jako osvobození božské jiskry ze zajetí hmoty. Kurt Rudolph analyzuje, jaké vlivy na gnózi mělo iránsko-zoroastrovské náboženství, helénistické filosofie a platónská tradice. Závěr knihy je věnován manicheismu a mandejcům. Autorovi se podařilo skloubit historický rámec s prezentací základních charakteristik jednotlivých gnostických škol a systémů. Na jednu knížku je zde neuvěřitelné množství informací. Osobně knihu ráda doporučím a určitě se k ní ještě někdy vrátím. Jediné, co lze vytknout je mizerná kvalita fotografií a občasné chyby v textu, kdy ve slově omylem chybí nějaké to písmenko.
V niektorých častiach (s. 59-200.) trochu ťažšie pochopiteľná, ale treba uznať, že gnostické systémy (aióny, archonti a podobne) boli aj dobovo známe svojou komplikovanosťou.
Inak dobre čitateľná a informačne obsažná kniha. Asi 15 strán autor venoval poslednému gnostickému spoločenstvu, ktoré pretrvalo až dodnes - mandejcom. Oplatí sa pri jej čítaní mať pri sebe Rukopisy z Nag Hammádí (4 diely, vydal Vyšehrad), autor ich často cituje.
Možno by stálo za to, keby ešte obsahovala aspoň zmienku o náboženstve jazídíja (jezídi), tam sa tiež gnostické prvky vyskytujú.
Kniha Gnóze: Podstata a dějiny náboženského směru pozdní antiky v seznamech
Autorovy knížky
2010 | Gnóze: Podstata a dějiny náboženského směru pozdní antiky |
alfaomega vedeckeho skumania gnosticizmu. tato kniha je pre mna jadro, ktore pomaha pri skumani problematiky. je napisana tak aby jej aj laik porozumel ale uzil si to aj clovek s pokrocilymi znalostami v oblasti