Golem přehled

Golem
https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/449011/bmid_golem-xau-449011.jpg 4 693 693

„Strašlivá hrůza, kterou je Golem naplněn, mi nikdy nevymizí z paměti.“ — Jorge Luis Borges Meyrinkův slavný román připomíná bolestnou zpověď člověka, který je přesvědčen, že mu bylo v životě strašlivě, nespravedlivě ublíženo. Hlavní postavu – Athanasia Pernatha, rytce drahokamů žijícího v židovském ghettu – pronásleduje jedna noční můra za druhou. Jako by ho řídily temné bytosti, ovíjela neproniknutelná chapadla úřední moci a pronásledovali zasvěcenci tajných spiknutí. Pod pláštěm tmy působí záhadné a neproniknutelné síly, z tajemných důvodů sledují hrdinu cizí osoby, dochází k matoucím děsivým setkáním. Životní události jsou připravovány a řízeny bytostmi, jež rozum nedokáže analyzovat. Před očima běží expresionistické melodrama, hororová evokace magické Prahy a jejího ghetta, jež navštěvují duchové; snová próza se proplétá po dláždění temných, úzkých uliček. Pernath přitahuje groteskní zážitky jako můry jdoucí za smrtí v plamenu svíčky. Všude kolem je archaický svět alchymistů, mystiků a podivných tvorů, již se dávají bezvládně unášet životem. Pro čtenáře jednadvacátého století pořídil zcela nový český překlad Hanuš Karlach, text provázejí kongeniální ilustrace Hugo Steinera.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Leda

Der Golem, 1915

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Golem. Přihlašte se a napište ho.

Fatis04
04.01.2025 1 z 5

Nevím za co tak vysoké hodnocení, kniha kterou jsem přečetla s rozpaky, není ani dobrá ani úplně špatná, každopádně bych jí znovu nikdy nečetla. Také nevím proč název Golem, ten je zmíněný párkrát a jen letmo, prostě není to šálek mojí kávy.

rafan65
03.01.2025 3 z 5

Celkem zvláštní kniha která mě nijak obzvlášť nenadchla. Příběh je na můj vkus dost chaotický a nijak mě neohromil. Knihy které mají nádech tajemna mě hodně baví ale konkrétně tuto knihu už číst asi nikdy nebudu. V podstatě jsem ji dočetl jen díky čtenářské výzvě.

tereza0319
11.11.2024 3 z 5

Přidávám se k množství těch, kteří očekávali ekšn ve stylu Císařův pekař, a tak byli poněkud rozčarováni. Temná a tajemná atmosféra funguje dokonale, ale já jsem si k nikomu nedokázala vytvořit vztah, bylo mi jedno, co se postavám stane, a to přesto, že jsem poslouchala starý záznam Vltavy s hereckými esy. Nicméně uznávám, že to je velmi kvalitní dílo, ty myšlenky a čtenářská náročnost - žádná oddechovka to není.Konec se mi moc líbil, myslím, že není jediného čtenáře, který by ho čekal. Uvidíme, třeba se s Golemem ještě někdy střetneme.

Černá smečka, Budu ti nablízku a další knižní novinky (48. týden)

26.11.2023

Knižní novinky (35. týden)

23.08.2020

Kniha Golem v seznamech

v Mé knihovně440x

(tato data se aktualizují 1x za hodinu.)