Gomora přehled

Gomora
https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/147535/bmid_gomora-ulc-147535.jpg 4 171 171

Odvážné svědectví sedmadvacetiletého italského novináře o nemilosrdném světě současné neapolské mafie a ničivých důsledcích jejího působení v řadě oblastí domácího i mezinárodního průmyslu, obchodu a veřejného života zaujme zasvěceným a detailním vylíčením brutálních praktik organizovaného zločinu a portréty jeho aktérů, ale i bezprecedentním osobním nasazením a statečností svého autora. Ve svém úsilí proniknout do zákulisí působení camorry se Saviano mimo jiné nechal najmout jako pracovní síla nelegální čínské textilní dílny, působil jako stavební dělník a číšník a postupně shromáždil řadu poznatků o aktivitách mafiánských kruhů ve sféře průmyslu, stavebnictví, obchodu s drogami či nezákonné manipulace s průmyslovým odpadem a jedy. Jeho strhující i alarmující výpověď, obsahující řadu konkrétních údajů o špičkách klanů camorry a jimi řízených vraždách a dalších zločinech, se záhy po svém vydání v Itálii stala bestsellerem, vyvolala značný ohlas i v mezinárodním měřítku a v současnosti se překládá do osmnácti jazyků.... celý text

Literatura světová Žurnalistika, publicistika
Vydáno: , Paseka

Gomorra, 2006

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Gomora. Přihlašte se a napište ho.

Modi666
12.02.2025 5 z 5

Odvážná kniha odvážného Roberta Saviana. Napsat něco takového o poměrech v současné Neapoli a okolí, to chce zajisté velkou míru statečnosti. Je to šokující kniha, kterou určitě stojí za to si přečíst. Kdo ví, kdo byli Savianovi informátoři, kteří mu umožnili tak působivě popsat skutečnost, jak mafie, v tomto případě neapolská camora, tak šíleně ovlivňuje život ne jen v Neapoli, ne jen v Itálii ale i mnohde jinde. Chobotnice!!
Mimo jiné mě velice zaujaly informace o manufakturách, které se zabývají výrobou padělků nejdražších módních značek.
Kdo ví, zda jsou všechny moje Versace, Armani, Dolce a Gabbana, Gucci, a já nevím, co to všechno na věšáku na chodbě mám, pravé? A co ty kabelky ???

EleanorreX
08.02.2025 4 z 5

Svědectví o otřesných praktikách. Kolegové v komentářích již snad vše popsali, netřeba je opakovat. Snad jen vypíchnu skvělou práci překladatelky, která v poznámkách podává spoustu kulturních a jazykových vysvětlení.

borsalino_csfd
07.02.2025 1 z 5

Knížka trpící tím, že se autor nerozhodl, jaký žánr chce psát a tedy ani čtenář nedostává to, co očekává. Čekal jsem především literaturu faktu. Pro tento typ je však nutné smysluplně popsat kontext, aby to téma chápal čtenář nejen v Itálii, ale v ČR nebo v Nigérii. To tady úplně chybí, dokola seznamy jmen a kdo koho odrovnal. V polovině se kniha na skok změní na jakousi reportáž, pak epizoda s Kalašnikovem, aby se pak vrátila zase někam jinam. Pro mě absolutní zmatek.
Nejhorší však byly autorovy floskule a patetické pseudochytré výlevy "Don Peppino vysekal cestu v krustě slova, vykutal z jeskyní syntaxe veškerou sílu, kterou veřejně a jasně pronesené slovo ještě mohlo vydat". Když jsem na 120 stránce četl "Jedna paní mi v soudní síni vyprávěla...", musel jsem se už prostě smát. Taky můžete sčítat slovo "prý".
Za mě jde o dokonale promarněnou příležitost napsat skutečně zajímavou knihu na toto téma.

Kniha Gomora v seznamech

v Mé knihovně124x