Gottwaldovy oprátky - Poslední adresa Cejl přehled
Luděk Navara , Miroslav Kasáček
Příběhy popravených z období rudého teroru V brněnské věznici na Cejlu se v době po únorovém převratu v roce 1948 popravovalo vlastně krátkou dobu ani ne pět let. Příběhy těch, kteří tam skončili s oprátkou na krku, jsou mimořádně dramatické. Posledním z popravených byl odvážný Leopold Doležal, který se zapojil nejdříve do protinacistického a později i protikomunistického odboje. Kniha představuje jeho úžasný příběh, stejně jako příběhy devíti dalších hrdinů, kteří zbytečně ztratili své životy. Patří mezi ně například nezlomný bojovník Petr Křivka, ale také bývalí partyzáni Jaromír Vrba a bratři Daňkové. Na zdejším popravišti vyhasl i život významného valašského podnikatele Jana Křižana. Jména některých popravených jsou známá více, jiných méně, některá téměř zapomenutá. Souhrnná publikace, která by je představila uceleně, ovšem dosud chyběla. Kniha, která je doplněna mnoha dobovými fotografiemi a archivními materiály, je tak zároveň splátkou jakéhosi dluhu vůči nim i mnoha dalším nespravedlivě odsouzeným.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Gottwaldovy oprátky - Poslední adresa Cejl. Přihlašte se a napište ho.
Je dobré si připomínat tyto ohavnosti, které se ještě v ne tak dávných dobách děly v naší zemi pod taktovkou bezohledných dutých hlav a přisluhovačů minulého režimu, aby člověk nezapomněl, že žít svobodně a se svým názorem nemusí být vždy samozřejmostí. Člověka mrazí při poslechu příběhů obětí komunistické zvůle a o to hůř mu je, když si uvědomí, kam se řítíme pod tlakem superkorektního světa, kde už si zase musí každý dávat pozor na to, co si myslí a říká. Děkuji autorům za tuto přínosnou a bolestivou knihu. Čest památce všech, kteří se stali oběťmi nejenom komunistického režimu.
Knih ohledně holokaustu bylo již napsáno poměrně dost, zatímco literatury, která by se zaměřovala na temné stránky období komunistického režimu v Československu, mi stále přijde zoufale málo. Všemi deseti tedy vítám knihy, jako je tato, které dokumentují konkrétní historické události, ale také otevírají otázky týkající se spravedlnosti, lidských práv a morálních hodnot.
Kromě samotných politických procesů jsou tu přiblíženy i podmínky věznění, osobní životy jednotlivých postav a dilemata, kterým čelili obvinění a jejich blízcí. Ačkoliv mi jejich jednání přišlo často lehkovážné a možná i naivní, z dnešního pohledu není možné (a ani vhodné) soudit. Pravděpodobně nečekali, čeho všeho bude režim schopný.
Jinak tu podle mě Navara i Kasáček odvedli naprosto skvělou práci, jelikož zkombinovali historické zkoumání s osobními svědectvími, aniž by čtenáře příliš zatížili komplikovanými větnými skladbami. Díky tomu se lze dobře soustředit na fakta.
Tajemné dopisy, Zbořené zámky a další knižní novinky (8. týden)
19.02.2023
Kniha Gottwaldovy oprátky - Poslední adresa Cejl v seznamech
vězení, věznice osudy lidí 40.-50. léta 20. století politické soudní procesy popravy třetí odboj (protikomunistický, 1948-1989) oběti komunismu podle skutečných událostí
Osm příběhů z padesátých let o těch, kteří se nesmířili s komunistickou diktaturou a postavili se tomuto odpornému režimu a bohužel za to zaplatili cenu nejvyšší na poslední zastávce v Brně na Cejlu. Skvělá kniha, která by měla sloužit jako podklad ve školách, aby se všichni dozvěděli co byli komunisti zač a jak ničili celé rodiny a jejich osudy. Jména Leopolda Doležela, Františka Dvořáka či Jaromíra Vrby a mnohých dalších by neměly být nikdy zapomenuty. Tato kniha je hodně depresivní a smutná, připomíná svědomí tohoto národa, který v padesátých letech zvolil do čela státu komunisty, který poté rozpoutali vůči vlastním občanům tyranii. Připomínejme si co jsou zač a nevěřme, že i ti dnešní nejsou jako byli ti oni.