Grafitové dievča přehled
Miroslava Varáčková
Táňa to v živote nemá ľahké. Doma ju čaká len matka alkoholička, ktorá jej nedokáže dať ani pár drobných na jedlo, nieto ešte na niečo iné, bez čoho si žiadna sedemnásťročná baba nedokáže predstaviť svoj život. Z reality uniká len s kamošom Britvom pri drobných krádežiach. Keď ju osloví fotograf Ben, Táňa nadobudne pocit, že po rokoch trápenia a súženia, jej bude konečne dopriate to dobré v živote. No vzťah založený na neúprimnosti a faloši nemôže vydržať. A nešťastie nikdy neprichádza osamote.... celý text
Literatura slovenská Pro děti a mládež Dívčí romány
Vydáno: 2017 , Slovart (SK)Originální název:
Grafitové dievča, 2017
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Grafitové dievča. Přihlašte se a napište ho.
U knihy mě překvapilo částečně komiksové zpracování. S tímto stylem knihy jsem se už pár let nepotkala. Jednalo se o zpracování každodenních situací, ať už studia, práce, kamarádství, ale i první lásky. Osobně si nedovedu představit život s takovým rodinným zázemím, ale bohužel se takové situace vážně stávají.
Krásna obálka. Tie komiksové strany boli príjemným osviežením, také nevšedné... Ale samotný príbeh ma veľmi nechytal... Začala som to čítať, dočítala som to, no akosi nič to vo mne nezanechalo. :(
Kniha Grafitové dievča v seznamech
slovenská literaturaAutorovy další knížky
2018 | Spolu to zvládneme |
2018 | Stálo to za to |
2014 | Láska z ulice |
2011 | Prežila som svet |
2013 | Tri kroky do pekla |
Tuhle knihu jsem přečetla takřka v křeči a občas mi bylo až fyzicky zle z toho, když jsem si uvědomovala, že podobné životy nejsou jen na papíře. Že jsou na světě stovky tisíce lidí – respektive dětí a dospívajících, pro které je tohle bohužel smutná realita. Rozbitý domov, nedostatek jídla, rodiče závislí na alkoholu a absurdita toho, že život okolo jde dál.
Konec byl v podstatě hořkosladký, stejně jako celý zbytek příběhu, a zanechal ve mně takový zvláštní neklid. Na jednu stranu jsem za něj byla ráda, ale možná jsem čekala trošku... Víc? Ale na druhou stranu, takový je asi život. Nedokonalý a někdy bolestivý – ale se špetkou naděje dokáže s člověkem udělat divy.
Když jsem se dostala k recenzím, absolutně jsem nepochopila, jestli jsem četla tu stejnou knihu, jak lidi co hodnotili 2 hvězdičkami. Je to příběh nabitý surovými emocemi, které se člověku vpijí do žil stejně tak jako pomyslný grafit do papíru. Jasně, není to dílo s žádnými extrémní zvraty, co by čtenáře šokovaly, ale to podle mě ani nebyl záměr.
Tahle kniha je prostě o realitě životů některých z nás. Bolestivé realitě, o které je nutné mluvit a kterou bychom neměli zametat pod koberec jen proto, že se nám nehodí. Určitě to bylo velmi emotivní čtení, po kterém v budoucnu opět ráda sáhnu.