Gregor a svet v podzemí přehled
Suzanne Collins
Letopisy Podzemě / Podzemné kroniky série
1. díl >
Detská séria od autorky svetového bestsellera Hry o život! Namiesto toho, aby Gregor strávil leto v tábore, sa musí starať o malú sestru Čižmičku. Jedného dňa sa spolu prepadnú cez rošt v práčovni dolu a ocitnú sa v tajomnom svete – Podzemi. Ľudia v ňom žijú s pavúkmi, potkanmi a so švábmi, ale krehký mier sa môže každú chvíľu zmeniť na otvorenú vojnu. Gregor čoskoro zistí, že staré proroctvo predpovedalo jeho príchod a osud Podzeme je v jeho rukách. Ak bude nasledovať znenie veštby, môže navyše vyriešiť najväčšiu záhadu svojho života – nájsť strateného otca...... celý text
Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: 2021 , Fragment (SK)Originální název:
Gregor the Overlander, 2003
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Gregor a svet v podzemí. Přihlašte se a napište ho.
S Gregorem mám dost komplikovaný vztah a nemyslím si, že je to tím, že už dávno nejsem cílová skupina. Naopak je dost dětských příběhů, ke kterým se ráda vracím a momentálně mi doma dorůstají členové rodiny, kterým tyto příběhy budu hledat.
Kniha je svým způsobem opravdu originální a zajímavá, jen mě strašně utahal začátek. Nejsem si jistá, jestli ten pomalý rozjezd dostatečně udrží dětskou pozornost, aby se dostali na ten svižný, i když poměrně drsný, konec.
Osobně jsem hodně válčila s představou hodných obřích švábů či pavouků. Můj odpor k těmto stvořením mi nedovoloval se dostatečně vcítit do hlavních hrdinů a děsí mě představa, že by mi děti tuhle havěť nosili domů jako mazlíčky.
Gregor byl na svůj věk dost rozumný a vyspělý, ale jeho život ho k předčasnému dospění tak trochu dotlačil. Chybějící rodič udělá dost. Úplně si nedovedu představit, jak všechna dobrodružství v Podzemi absolvuje s dvouletým dítětem na zádech, protože z vlastní zkušenosti vím, že se dost pronese.
Určitě nemohu popřít rozmanitost charakterů, postavy jsou rozhodně velký tahoun knihy. Stejně jako se autorce opravdu povedlo vybrat donašeče a zrádce. Ta osoba překvapila i mě a to jsem opravdu nečekala, že by se v příběhu pro děti mohlo stát.
Kniha má své mouchy, ale řekla bych, že je to klasická Collins s perfektně promyšleným světem a Gregor je rozhodně lepší vypravěč, než Katniss z Hunger Games. Plus určitě je, že je kniha svým způsobem ukončena a tak není problém, že u nás nevyšli všechny díly série.
Miluji celou sérii Hunger games od Suzanne Collins, ale netušila, že napsala něco pro mladší čtenáře. Na druhou stranu, pokud jste četli sérii PODZEMÍ, tak vám některé scény a věci budou připadat kapku okopírované.
Na druhou stranu... tato knížka by určitě měla být součástí třídních knihovniček na 2. stupni ZŠ. Příběh je jednoduchý, plný akce a zvratů. Písmo je velké a mezi jednotlivými řádky jsou výrazné mezery, tudíž se ani “méně zdatný čtenář neztratí. I přesto, že má kniha pokračování, tak je zakončena a tváří se jako uzavřený příběh.
Knihu jsem četla v rámci spolupráce s knihobot.cz
Knižní novinky (47. týden)
21.11.2021
„Když se nesnažíš držet času, nebojíš se tolik, že ho ztratíš.“
Kniha Gregor a svet v podzemí v seznamech
pohádky pro děti americká literatura fantasy pro děti
2010 | Aréna smrti |
2012 | Aréna smrti / Vražedná pomsta / Síla vzdoru |
2011 | Síla vzdoru |
2020 | Balada o ptácích a hadech |
2010 | Vražedná pomsta |
Jsem velký fanoušek Hunger Games a tak byla víc než jasné, že si od autorky přečtu i jiné knihy, proto jsem rozšířila svoji sbírku o dvě knihy od ní.
Jde spíše o dětskou knihu, která mě svým příběhem příjemně potěšila, svět podzemí jsem si dokázala docela hezky představit a byla zvědavá jak to skončí. Nápadité téma je z mého hlediska hodně originální, zatím jsem se tedy s podobným tématem nesetkala a aspoň jsem se dozvěděla pár zajímavostech o netopýrech apod. Je pravda, že mě trošku štvalo, tak jako u jiných knih, že je hlavním hrdinou 11ti letý chlapec. Přesto byl příběh poutavý a některé momenty si myslím, že byly až moc drasticky popsané, když se jedná o knihu pro náctileté. Každopádně kniha se mi ve výsledku líbila.