Gundžovníky přehled
Július Satinský
Július Satinský bol vášnivým pisateľom listov. Korešpondoval si počas svojho života so slávnymi osobnosťami kultúrneho života, širokou rodinou aj s deťmi svojich známych. V 60. rokoch 20. storočia jeho švagrovia emigrovali zo Slovenska. Julo sa rozhodol udržiavať rodinné vzťahy pomocou vlastnoručne vyrábaného časopisu – Gundžovníka. Gundžovníky vyrábal poctivo od roku 1967 do roku 1984. Dochovalo sa 87 čísel. Chýba len prvý ročník, 1967. Časopisy majú kronikársky rozmer, informujú o dianí v Bratislave a v Československu. Zrkadlí sa v nich história jednej rodiny a jednej krajiny počas normalizácie opísaná originálnym pohľadom pozorovateľa z Dunajskej ulice, kde sa aj v týchto časoch zachoval ostrovček slobody. Julo texty písal na stroji a ručne ich ilustroval. Vychádzali v dvoch exemplároch, jeden smeroval do Ameriky, druhý do Švajčiarska. Po 50 rokoch sa Gundžovníky vynárajú zo Satinského pozostalosti vďaka editorskej práci dcéry Lucie Molnár Satinskej.... celý text
Humor Literatura slovenská
Vydáno: 2018 , Slovart (SK)Originální název:
Gundžovníky, 2018
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Gundžovníky. Přihlašte se a napište ho.
Od Satinského mám všetky knižky a ani táto nesklamala... opäť krásna úprava a tie texty, jedna radosť čítať to :) miestami veľmi vtipné pasáže striedané spomienkami na dni každodenné, ďakujem za zážitok z čítania :)
Jedna z tých kníh, pri ktorých mi je veľmi ľúto, keď sa ocitnem na poslednej strane..krásna exkurzia do Bratislavy 70' a 80' rokov.
Kniha Gundžovníky v seznamech
1996 | L&S – 1 |
1968 | Nečakanie na Godota |
2002 | Čučoriedkareň |
2011 | Expedície 1973 - 1982 |
1994 | Mě z toho trefí šlak |
Báječná kniha - časopis vydávaný pánom Satinským svojim emigrovaným švagrom.Sála z nej láska k celej rodine jeho Oľgy,život vo vtedajšom Československu a ja žasnem kde na to bral p.Satinský čas.Vrelo doporučujem,kniha je síce hrubá ale sú tam veľké písmená a číta sa ako po masle