Vyprávění (2016) | Databáze knih

Vyprávění přehled

Vyprávění
https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/311987/bmid_vypraveni-30x-311987.jpeg 4 70 70

Hain série

< 8. díl

Pozemská lingvistka Sutty pátrá ve velehorách planety Aka po zbytcích staré kultury, zakázané a pronásledované totalitním a technologiemi posedlým Korporátním státem. Sutty postupně zjišťuje, že nesmírný labyrint tisíciletých vědomostí skutečně vskrytu přežívá, že je obrovský a nepochopitelný. Jeho jméno zní Vyprávění... Ursula Kroeber Le Guinová je světoznámou autorkou science fiction a fantasy, jejíž dílo oceňují jak příznivci žánru, tak i širší literární kritika. Román Vyprávění, který spadá do pozdního období její tvorby a který v roce 2001 získal ceny Locus a Endeavour, vychází česky poprvé.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Gnóm!

The Telling, 2000

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Vyprávění. Přihlašte se a napište ho.

Greenfingers
11.02.2025 4.5 z 5

Slušně napsaná sci-fi od věhlasné autorky. Stylisticky perfektní, bylo tam i několik námětů k zamyšlení.

pmiklos
08.02.2025 4 z 5

Ťažšie čítanie, treba tam istý odstup a rozmýšľanie o autorkiných zámeroch, no i jej séria zo Zememoria je iný druh fantasy, a čitateľ tu nájde skôr úvahy, experimenty a nevychodené chodníčky.

los
15.01.2025 2 z 5

připojuju se ke čtenářce Tyet: po nadšení z povídek Le Guinové teď velké zklamání

koncept fikčního světa je propracovaný a jistě se stal předobrazem desítek pozdějších SFaF, ale přijde mi, že Vyprávění chce být mocímermo správně pochopenou alegorií s hlubokým posláním, naprostá absence humoru i nadhledu, postavy jednají výhradně za účelem poslání a každé jejich hnutí brvou má osudový impakt; striktně bipolárně rozdělený svět, kde spolu soupeří dobré a zlé, zde tedy rozum a cit, věda a náboženství, a malá hrdinka se vydává na dobrodružnou výpravu, aby potlačovanou fantazii pro lidstvo zachránila, to patří do pohádek pro nejmenší

Ocenění knihy (2)

2001 - Locus Awards (Nejlepší sci-fi román)
2001 - Endeavor Award (Nejlepší SF&F román napsaný autorem z oblasti Pacific Northwest)

Kniha Vyprávění v seznamech

v Mé knihovně66x