Hana Vítová přehled
Rudolf Mihola
Podtitul: Cesta ke šmíře : [50 zastavení - a tři navíc - jen tak mimochodem s Hanou Vítovou]. Je až neuvěřitelné, že v záplavě pamětnické literatury se dosud nedostalo na samostatné knižní vydání jedné z předních protagonistek první slavné éry české divadelní a filmové scény Hany Vítové. Vždyť, ač nespravedlivě, po jejím raketovém vzestupu následoval strmý pád se všemi bolestnými a krutými peripetiemi, doslova po "česku". Tak se čtenářům představuje více než poutavý příběh. Rudolf Mihola, známý publicista, prezentuje tento příběh s důvěrnou znalostí a na základě autenticky pořízených rozhovorů. Rozšiřuje tak škálu hereckých dokumentů, které se setkávají s nevšedním čtenářským ohlasem. Tato kniha zaznamenávající zmíněné hvězdné období, vychází v roce nedožitých 90. narozenin protagonistky. Třetí vydání.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hana Vítová. Přihlašte se a napište ho.
Hana Vítová byla úžasná a nádherná žena, žijící v emočně vypjaté době. Kniha je vytvořena jako přepis rozhovoru, krátkých jednotlivých vzpomínek a myšlenek. Mně tahle forma naprosto vyhovuje, je mi příjemnější než rozsáhlé memoáry sepsané někým, kdo dotyčného neznal. A mám pocit, že tak mohu lépe poznat hereččinu osobnost.
Co knize velmi ublížilo, byla autorova vsuvka o místech, kudy projížděl. Záběry rádoby honosného mercedesu, stojícího před hotely a opuštěnými motoresty jako smutný osamělý falus, mě spíš znechutily a otrávily. Kdoví, proč měl autor tuhle potřebu.
Hrozně zvláštně psané, v tom negativním smyslu. Škoda, knihy o slavných lidech mám jinak ráda, ale záleží také na podání, stylu a hlavně autorovi... Tohle se prostě nedalo číst, tomuto "spisovateli" se příště vyhnu. Strašné!
Kniha Hana Vítová v seznamech
film za první republiky a protektorátu herečky český film české herečky Hana Vítová, 1914-1987
2003 | Věra Ferbasová |
2004 | Hana Vítová - Cesta ke šmíře |
2005 | Všichni dobří (herci a zpěváci) |
2005 | Martin Frič a jeho filmy |
2007 | Vlasta Matulová |
Tahle forma životopisu slavné herečky se mi nelíbí. Doplněno hezkými fotkami, byť tisk knižního papíru vypadá jako vybledlé rudé právo..