Osudný polibek přehled

Osudný polibek https://www.databazeknih.cz/img/books/21_/215721/mid_havrani-bratrstvo-osudny-polibek-syU-215721.jpg 4 352 352

Šestnáctiletá Lila se narodila do rodiny senzibilů a jasnovidců. Ve svém osudu má napsáno, že až políbí svou pravou lásku, dotyčný zemře. Lila se proto rozhodne, že nikdy nikoho líbat nebude. Kluci ji nezajímají a hlavně ne ti z Havraního bratrstva, party bohatých studentů místní elitní školy. S těmi jsou jenom potíže. Jenže když ve své první jasnovidné vizi spatří Ganseyho, vůdce Havraního bratrstva, který má během příštího roku zemřít, nedokáže ho vyhnat z hlavy. Když se s ním pak setká tváří v tvář, polibek smrti se stane reálnou hrozbou...... celý text

Romány Fantasy Dívčí romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

The Raven Boys , 2012


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Osudný polibek. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (80)

annora_cte
23.05.2024 3 z 5

Kniha mi byla poskytnuta v rámci spolupráce s Albatros Media.

Knížka vypráví zajímavý příběh, autorka je rozhodně talentovaná a svým dílem dokázala zaujmout široké publikum. Za nápad uděluji 3/5, jinak by hodnocení ovšem vyšlo o půl hvězdičky horší.
Teď vám povím proč. Nechápejte mě špatně, příběh je vážně dobrý, ale mně vůbec nesedl styl psaní a forma vyprávění. Autorka třebaže je šikovná, tak styl jejího vyprávění pro mě představoval problém. V prologu na mě vyletělo tolik informací, že jsem nestíhala pobrat základní otázky - Co? Kde? Proč? Jak? Kdy?
Hodně jsem se ztrácela v tom, jak myšlenky postav přeskakovaly z jedné na druhou. Nedokázala jsem udržet pozornost, často jsem se nechápala, co se děje.
Bohužel. Chválím příběh za nápad, zajímavé postavy, atmosféru i svět, ale styl psaní mi vážně nesedl a požitek mi kazil.

knihomolkaŠárka
17.05.2024 3 z 5

Knihu jsem četla jako reading copy obdrženou v rámci spolupráce s AlbatrosMedia.

3,5

Mám dočteno a já vám nějak nevím. Rozhodně jsem měla od knihy obrovská očekávání, jelikož jak už jsem říkala předem, znám autorku a zbožňovala jsem dříve její styl psaní. Od této knihy jsem však očekávala něco mnohem víc. Možná jednodušší vyprávění v ich formě, jenom jednoho vypravěče a hlavně popisy, které mi vše vysvětlí. A právě s nimi jsem měla problém. Kniha se krásně četla, ale některé fráze mi přišly nešťastně zvolené a tak trochu se bojím, že to bude překladem. Navíc i děj byl v mnohých momentech až moc očividný, ale zas tu máme fajn atmosféru, zajímavé prohnutí světa mrtvých a živých a především postavy, které v sobě ukrývají potenciál, jenž doufám, že autorka v následujících dílech rozvine. Takže i když z příběhu nejsem úplně nadšená, vlastně mě bavil, ale něco tomu chybělo.


simona4926
02.05.2024 4 z 5

První díl fantasy série 'The Raven Cycle' - Havraní spolek přečten v rámci spolupráce s @humbook. V první řadě začnu poděkováním humbookblogerkám za poskytnutí knihy! #humbookblogeři #spolupráce #recenznívýtisk

V druhé řadě bych ráda představila hlavní protagonisty - Blue (btw. jméno ), narozenou do rodiny jasnovidců, a Ganseyho, zkoumajícího elektromagnetická pole. Obě tyto charakteristiky čtenáře uvádí do děje, včetně rozlišení kapitol z holčičího a klučičího pohledu. Blue bylo předpovězeno, že až políbí svou pravou lásku, tak hoch zemře. Z tohoto důvodu se vyhýbá veškeré mužské společnosti. Co ale osud chce, to dostane, proto do Blueiny cesty "připlete" havraní hochy - skupinu studentů elitní školy, jdoucí po stopách staré legendy. Blue se rozhodne přidat k tomuto vyšetřování, na vzdory obrovskému riziku, kterého si je plně vědoma. Společně postupně odkrývají působení elektromagnetických vln, tajemství dávné minulosti a magii. Pojďte mladé hrdiny doprovodit na cestě za dobrodružstvím.

A teď nějaké motivy, které by mohly přitáhnout váš zájem - jasnovidectví, duchové, vyšetřování smrti, paranolmální jevy, prvky gotické fikce (vědecký přístup k nadpřirozenu, privilegovaná soukromá škola, temné izolující prostředí, několikanásobná symbolika havrana atd.), první láska.

Po dočtení jsem přemýšlela, jaký dojem z knihy mám. Četla se sama, je velmi příjemná, jazyk je jednoduchý a plynulý, ale vzhledem k mému věku byli hrdinové až příliš mladí (okolo 16 let). Podobný pocit jsem měla například ze Stranger Things - líbilo se mi to, ale když je mi skoro třicet, už přeci jen vyhledávám dospělejší knižní hrdiny. Ale jako zvídavá oddychovka je kniha velmi povedená.

Hodnotím 8/10

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Osudný polibek v seznamech

v Právě čtených10x
v Přečtených470x
ve Čtenářské výzvě18x
v Doporučených43x
v Knihotéce233x
v Chystám se číst493x
v Chci si koupit126x
v dalších seznamech10x

Štítky knihy

kouzla láska romantika pro mládež

Autorovy další knížky

Maggie Stiefvater
americká, 1981
2010  79%Mrazení
2014  82%Osudný polibek
2013  86%Ve znamení Štíra
2011  82%Váhání
2011  82%Splynutí