Hellbound přehled

Hellbound
https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/523271/bmid_hellbound-6511b7178bacc.jpg 4 30 30

Rebeka, teď už Maya, musí začít znova. A to se vším všudy. S novou identitou přichází i nový život na novém místě, s novými lidmi a na okamžik se zdá, že ji už s otcem nebude nikdy nic spojovat. Krutá realita na sebe ovšem nenechává dlouho čekat a připomíná Maye všechny hrůzy, kterými si prošla, v podobě živých nočních můr. Probudit ji z nich se daří pouze psychiatrovi – ten si rychle všímá, že vše není úplně tak, jak mu jeho klientka tvrdí. Právě díky němu Maya zjišťuje, jak se věci opravdu mají: lidé se v dětství bojí příšer pod postelí a přesto si je do nich v dospělosti dobrovolně zvou. Bude ona výjimkou?... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hellbound. Přihlašte se a napište ho.

hanka_reading
03.12.2024 3.5 z 5

Maya, dříve Rebeka, začíná s matkou doslova od začátku. Životní situace je donutila změnit identitu, přestěhovat se a hlavně žít úplně jiný život. Maya si na všechno těžko zvyká, nic ji nebaví, netěší a spíš jen přežívá. V nové škole se skamarádí s Lily a Jasonem. A právě jeho otec James je psychiatr, ke kterému začne chodit. Stále ji totiž trápí noční můry. Jenže nemůže říct, co se stalo a tak má vymyšlený příběh. Ale něco se jaksi “pokazí a mezi těmi dvěma nejde jen o vztah lékař x pacientka. A přesto si pořád vykají.

Důvod změny identity nám autorka dávkuje postupně a spíš tak nějak mezi řečí - bavilo mě, že to na čtenáře nevybalila naráz. Tempo vyprávění je podle mě pomalejší, ale krásně se k příběhu hodí.

James byl pro mě trochu záhadná osoba - zdálo se mi, že je vůči Maye majetnický a o všem musí rozhodnout jedině on, takže takový manipulátor. A postupem času se mi zdál neupřímný. O to víc jsem byla zvědavá, jak příběh dopadne.

Celá kniha je čtivá od začátku až do konce - tedy ten byl pro mě jedno velké wau! Postavy byly skvěle vykresleny - především Maya. Jen tedy škoda popleteného tykání/vykání v druhé půlce - pro mě to bylo trochu chaotické.

Každopádně kniha stojí za přečtení a děkuji autorce za štafetu.

dooky
24.06.2024 5 z 5

Nemám slov. Knížka mi několikrát rozložila a složila mozek dohromady. Za mě zatím nejlepší z letos přečtených knih.
Téma zakázané lásky a agegap cíleně vyhledávám, ale tohle byla tedy extra jízda.
Jsem pyšná, že česká autorka strčila s přehledem do kapsy kdejaké známé zahraniční jméno. Nemohla jsem se odtrhnout: postavy, charaktery, místa i situace byly naprosto skvostně popsány.
Po přečtení závěrečné kapitoly jsem zůstala sedět a koukat s otevřenou pusou. Říkala jsem si, že to není možné. Doteď mě kniha nutí přemýšlet nad celým průběhem, vracet se k jednotlivým částem a spojovat si určité věci dohromady. To se mi už hodně dlouho nestalo. Vypadá to, že si budu muset objednat tištěnou verzi (toto čteno jako ekniha) a pustím se do příběhu znovu.
Věřím, že je to tak chytře napsané, že přijdu na drobnosti, které mě původně vůbec netrkly.
Doporučuji !!!!

Misty-K
05.05.2024 3 z 5

Co do formy je Hellbound asi nejlépe provedenou knihou Theresy Black. Proto je mi líto, že mě neoslovila tolik jako její ostatní díla.

Chápu, že zde se pro autorku typický zakázaný vztah stavá toxickým, a tak ho nemohu hodnotit stejně jako v předchozích knihách. Mám dokonce ráda, když je jednání postav podané záporně. Jenže tihle dva lidé mi připadali tak nesympatičtí, až to s nimi bylo málem k nevydržení. Rebeka/Maya byla příliš "jiná než ostatní holky" (a nemyslím tím, že svým traumatem) a na Jamesovi je okatě znát, jaký manipulátor je. Za "šokující" konec jsem pak byla vlastně ráda - čekala jsem ho a dle mého názoru by žádný jiný nedokázal předchozí stovky stránek ospravedlnit.

Možná to zní, jako bych při čtení trpěla. Tak to není. Theresa Black píše čtivě a poutavě, Hellbound není výjimkou. Navíc oceňuji temnější látku a atmosféru. A i když jsem konec vytušila, stejně mě nutil o knize ještě nějakou chvíli přemýšlet a analyzovat jednotlivé scény. Zde mi ovšem extrémně nesedly ústřední charaktery. Místo napětí a nejistoty, kdo manipuluje kým, pak přicházelo jen doufání, že už se odhalí, o co celou dobu šlo.

A ještě musím okomentovat jednu zvláštnost, která kazí jinak skvělou formu (jež spočívá například ve stejných začátcích kapitol, návratném motivu pekla nebo kontrastování protagonistčiných myšlenek s jejími slovy) - vykání mezi ústředním párem není konzistentní. Chvílemi sklouzávají do tykání i v rámci jediné promluvy. Snad jde o pozůstatek z nějaké předchozí verze, kde si začnou tykat, nicméně by si, pokud jsem to pochopila dobře, měli vykat až do poslední stránky. Jestli to takto chaoticky bylo napsáno schválně, nerozeznávám účel.

Tady se mi tedy jedna z mých oblíbených současných českých autorek do vkusu netrefila. Neznamená to, že na ni zanevřu. Je to prostě riziko, které přichází se skvělou vlastností žánrového chameleonství - ani stálým čtenářům se nemůže zalíbit vše. Její další dílo si přečtu rovněž. Nesdílím ovšem většinový názor; třebaže nejde ani zdaleka o špatnou knihu, Hellbound je na mém osobním žebříčku vydaných děl Theresy Black nejníže.

Pohřbení andělé, Závěj a další knižní novinky (44. týden)

29.10.2023

Kniha Hellbound v seznamech