Henry - Pravdivý příběh o přátelství a cestě polského plavce z Osvětimi do Ameriky přehled
Katrina Shawver
Příběh polského plavce, který přežil Osvětim a Buchenwald. Henryk vyrůstal v Krakově ve 20. a 30. letech 20. století, byl aktivní sportovec, věnoval se plavání a vodnímu pólu. V roce 1942 byl zatčen a prošel několika koncentračními tábory, přežil pochod smrti a na jaře 1945 se v Dachau dočkal osvobození Američany. Po válce se vrátil domů a ke své sportovní kariéře, ale záhy se rozhodl z komunistického Polska emigrovat. S dalšími přáteli v polovině 50. let uprchl do Nizozemska a následně odjel do USA. Ve své vzpomínkové knize s mrazivou věcností a do detailů přibližuje každodenní režim v táborech smrti. Text je z větší části psán v první osobě z Henryho pohledu, místy ho autorka doplňuje vlastními zážitky z návštěvy Osvětimi.... celý text
Romány Biografie a memoáry Historické romány
Vydáno: 2019 , BránaOriginální název:
Henry: A Polish Swimmer's True Story of Friendship from Auschwitz to America, 2017
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Henry - Pravdivý příběh o přátelství a cestě polského plavce z Osvětimi do Ameriky. Přihlašte se a napište ho.
"vikendovka"
Nejdříve za sebe asi nechám "promluvit" autorku: Jak tohle mohl Henry prožít a hlavně, jak přežil? Říkám si několik let po tom, co jsem s ním stihla nejen nahrát rozhovor, ale také napsat s ním knihu.
O něm, plavci, který přežil.
Teď vstupuji na scénu já.
Henry Zguda zemřel před více jak deseti lety... můžete mi říct, proč zaprvé začínám recenzi tak smutně a zadruhé položím otázku, na kterou se asi bude ptát každý několik let: Musel tam jít?
Povím vám (a sobě): dobrovolně tam nejde nikdo. Ani Anne Franková a Henry už vůbec ne. On ani nebyl Žid, ale jiného náboženského vyznání. A jeho příběh napsaný už roky na papíře není jen o hrozné minulosti, ale o hrách s kamarády, vzpomínkách na rodiče nebo celkově o politice (proč lidé nenáviděli Židy nebyl jen důvod druhé světové) .
V knize je dostatek informací včetně tehdejší kultury a politického dění, ale hlavně fotky jak seznamy z táborů, tak z Henryho osobního archivu pro představu.
Knih o holokaustu není dost, abychom věděli a hlavně nezapomněli. Tento příběh je obtížněji čitelný, protože vyprávění je přerušováno. Čekala jsem syrovější čtení. Ale i tam stojí za přečtení.
Knižní novinky (37. týden)
08.09.2019
Kniha Henry - Pravdivý příběh o přátelství a cestě polského plavce z Osvětimi do Ameriky v seznamech
v Mé knihovně | 73x |
Autorovy knížky
2019 | Henry - Pravdivý příběh o přátelství a cestě polského plavce z Osvětimi do Ameriky |
Vím, že budu asi slyšet kritiku, ale už jsem četla i lepší knihy o II. sv. válce.