Smrt na Nilu přehled
Agatha Christie
Smrt na Nilu je dramatický detektivní příběh z třicátých let odehrávající se na palubě lodi, s níž skupina bohatých Američanů a Angličanů podniká výlet do exotického prostředí horního Nilu. Mezi výletníky je i Hercule Poirot, který přijel do Egypta strávit dovolenou. Není mu však souzeno, aby se oddal touženému odpočinku. Mladá americká milionářka Linnet Doylová, která se vydala do těchto míst na svatební cestu, je jednoho dne nalezena mrtva ve své kajutě. Vyšetřování její vraždy, po níž krátce na to následují další dvě, a navíc krádež drahocenné šňůry perel, se ujímá Hercule Poirot se svým přítelem plukovníkem Racem. Objevuje široký okruh podezřelých s nejrůznějšími pohnutkami, ale svou osvědčenou logikou nachází nakonec pachatele.... celý text
Detektivky, krimi Divadelní hry
Vydáno: 1985 , Československý spisovatelOriginální název:
Death on the Nile, 1937
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Smrt na Nilu. Přihlašte se a napište ho.
Tedy musím říct, že tohle se fakt povedlo. Čtenář tuší, ale neví. A autorka je taková šmejdilka, která vodí postavy všude možně a staví je do situací, že by jeden vraždil :).
Skvěle napsaná detektivka světové klasiky. Vnímala jsem obrovskou gradaci, důmyslnou zápletku i exotičnost napínavého příběhu. Za mě palec nahoru.
Knižní novinky (2. týden)
10.01.2021
Knižní novinky (41. týden)
04.10.2020
Knižní novinky (49. týden)
01.12.2019
„Neotvírejte své srdce zlu. Přijde a usadí se ve vás a po nějaké době je už nedokážete vypudit.“
Kniha Smrt na Nilu v seznamech
v Přečtených | 2 578x |
Egypt vraždy detektivní a krimi romány zfilmováno anglická literatura Hercule Poirot léto dovolená - vražda svatební cesta Zlatý věk anglické detektivky (1920–1939)
2017 | Deset malých černoušků |
2003 | Vražda v Orient-expresu |
2004 | Smrt na Nilu |
2001 | Záhada na zámku Styles |
2016 | Neočekávaný host |
Agatha Christie dokonalým způsobem uvádí na scénu jednotlivé postavy. V další kapitole, kterou mylně pokládáte za přímé pokračování té předchozí, najednou zjistíte, že se děj posunul o několik měsíců dopředu, a vztahy mezi protagonisty se nápadně změnily! Atmosféra houstne stejně jako teplota vody v Nilu, už tušíte, kdo se stane obětí vraždy. Autorka ovšem tvrdí, že ten, kdo se jeví být nejpravděpodobnějším pachatelem, je nevinen. Takže nevíte vůbec nic, jen jednu jistotu máte – že Hercule Poirot záhadu rozlouskne!