Tajomný cyprus přehled
Agatha Christie
Hercule Poirot série
Elinor Carlislová se ocitla před soudem, obviněná z vraždy Mary Gerrardové. Celý příběh však začal v den, kdy Elinor a její snoubenec Roddy obdrželi anonymní dopis, v němž je pisatel vyzývá, aby si dali pozor na někoho, kdo se snaží vloudit do přízně Elinořiny tety Laury a dopomoci si tak k jejímu nemalému dědictví. Elinor a Roddy se jedou na vážně nemocnou tetu podívat a zjistí, že tou záhadnou osobou je Mary, dcera správce, se kterou si oba jako děti hrávali. Roddy se do ní okamžitě bláznivě zamiluje. Teta Laura umírá, aniž by po sobě zanechala poslední vůli. Když přijede Elinor vyklidit její dům, přijde ji na pomoc i Mary a jedna z ošetřovatelek…... celý text
Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: 1969 , Obzor (SK)Originální název:
Sad Cypress, 1940
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tajomný cyprus. Přihlašte se a napište ho.
(SPOILER)
Mám ráda detektivní příběhy A. Christie, ačkoli nedokážu zdůvodnit proč. Třeba u tohoto případu jsem si na začátku prakticky rvala vlasy, a to sice nad pasáží, kde si Elinor a Roddy „vyprávějí“ o svém dětství a vztahu k tetičce. Ve skutečnosti by si nikdy nic takového nevykládali, jednalo se o školáckou chybu, jak s danými informacemi seznámit čtenáře.
Přesto mě to chytilo a za jediný večer jsem knihu slupla jako malinu. Autorka posouvá děj téměř výhradně skrz dialogy, téměř nikde nenajdeme vlastní popis probíhajících událostí. Navzdory výše uvedenému kiksu má tento způsob jednu velkou výhodu, a sice osobní přístup vypravěče a částečný náhled do jeho myšlenek. To mělo samozřejmě největší význam u hlavní podezřelé, navíc z dobrého důvodu.
Popisy se královna detektivek příliš nezdržuje, na druhou stranu stručná charakteristika jak postav, tak prostředí je tak úderná a výstižná, že jsem neměla pocit vzduchoprázdna, naopak jsem se octla na anglickém venkově uprostřed parného léta.
Slavný detektiv se objevuje až v druhé půlce knihy, což je pro mě jako fanynku trochu na závadu. Do té doby mě poháněla jenom zvědavost, kdy a jak vlastně dojde k vraždě, o níž víme od prvních stránek. Ovšem ve chvíli, kdy k tomu dojde, se už události řítí nezadržitelně vpřed. Autorka toho dosáhne kratinkými kapitolami, úryvky dopisů či vzkazů, pak samozřejmě výslechy, které vede Poirot. Tentokrát naprosto netypicky je případ uzavřen přímo u soudu.
Jako obvykle jsem v celém spletitém případu nenašla žádný logický zádrhel, což je pro mě naprosto zásadní požadavek. Duševní vyšinutí hlavní hrdinky bylo zobrazeno věrohodně a zároveň neokázale.
Bavila jsem se. Naprostá spokojenost.
P. S. Tentokrát je anotace nesmírně trefná a výstižná. Bravo.
Přečteno za pouhý jediný den. Ta krásná spletitost postav a rozuzlení od Agathy Christie je prostě nenahraditelná.
Sokolník, Lesk soumraku a další knižní novinky (7. týden)
12.02.2023
Knižní novinky (39. týden)
20.09.2020
„Tak už pojď, jen pojď, smrti má, pod cypřišem temným ať spočinu. Jen leť, tak leť, duše má, to pro krutou lásku zahynu.“
Kniha Tajomný cyprus v seznamech
2017 | Deset malých černoušků |
2003 | Vražda v Orient-expresu |
2004 | Smrt na Nilu |
2001 | Záhada na zámku Styles |
2016 | Neočekávaný host |
Jeden z nejpoutavějších případů ACh. Ztotožnění s Elinor absolutní, první polovina knihy zábavnější než ta druhá s Poirotem (umím si představit na místě detektiva jinou postavu, snad Roddyho či Petera). Využita autorčina podrobná znalost farmacie a věnování manželské dvojici doktorů ala Lékaři bez hranic je respektuhodnou nadstavbou. Prostě Temný cypřiš je melancholičtější než jiné příběhy, s trochu překotným rozuzlením, přesto dechberoucí.