Hirošima přehled

Hirošima
https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/471437/bmid_hirosima-9Se-471437.png 4 77 77

6. august 1945 SLEČNA TOŠIKO SASAKIOVÁ, úradníčka osobného oddelenia Východoázijských závodov na spracovanie plechov (East Asia Tin Works), sa práve obrátila, aby niečo povedala dievčaťu pri vedľajšom stole. DOKTOR MASKAZU FUDŽII, lekár, sa usadil na verande svojej súkromnej nemocnice, aby si prečítal noviny. PANI HACUJO NAKAMUROVÁ, vdova po krajčírovi, pozorovala pri kuchynskom okne suseda. PÁTER WILHELM KLEINSORGE, nemecký kňaz, ležal na lôžku v misijnom dome a čítal jezuitský časopis. DOKTOR TERUFUMI SASAKI, mladý chirurg, kráčal nemocničnou chodbou so vzorkou krvi na Wassermannov test. REVEREND KIJOŠI TANIMOTO, pastor metodistického kostola v Hirošime, sa chystal na periférii vyložiť vozík šatstva z domu boháča. Atómová bomba, ktorá dopadla na Hirošimu 6. augusta 1946, zabila stotisíc ľudí. Títo šiesti patrili medzi tých, čo prežili. John Hersey vo svojej knihe publikovanej prvý raz v roku 1946 vyrozprával ich príbehy. V novom vydaní sa po štyridsiatich rokoch vracia do Japonska, aby ich vyhľadal a priblížil ich osudy.... celý text

Literatura světová Romány Historie
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Hiroshima , 1946


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hirošima. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (16)

kurama45
24.04.2024 3 z 5

Úsečné a bez pátosu spracované reportážne príbehy bežných Japoncov počas atómového bombardovania ma zasiahli viac, ako Oppenheimer v celej jeho americkej kráse. Odporúčam animovaný film Kono Sekai no Katasumi ni, aj seriálovú verziu z r. 2018.

monushka
03.03.2022 4 z 5

Silné příběhy, které však nejsou zpracovány nijak světoborně. Což byl dle mého názoru autorův záměr, neboť chtěl popsat osudný den očima normálních lidí.


vladka321
19.09.2021 5 z 5

Kniha, která se mi NE zrovna dobře četla. Vypovídající hodnota pro mne obrovská. Sice chaotický začátek. Celkem významně popsán samotný výbuch, prvotní ničivá zjištění, nevědomost i obrovská tragédie, která snad nejde dostatečně nikdy vylíčit. Hodně mě zarazil přístup samotného „Japonska“ k přeživším lidem tzv. hibakušům. Ovšem to lze přičítat době a opravdu zvláštní mentalitě a chápání života jako takového tehdejšími představiteli, ale i lidmi. Další líčení událostí jednotlivých vybraných postav je opravdu spíše reportážní formou. Myslím si však, že o to větší dopad na mě kniha měla. Díky formě se tak kniha stává tak trochu dokumentární záležitostí a faktické poznámky o to více přidávají na dramatičnosti a nutí člověka k zamyšlení - " je lidstvo opravdu dostatečně poučeno?!!"

všechny komentáře

Související novinky (1)

Knižní novinky (31. týden)

01.08.2021


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Hirošima v seznamech

v Přečtených106x
ve Čtenářské výzvě18x
v Doporučených3x
v Knihotéce43x
v Chystám se číst72x
v Chci si koupit22x
v dalších seznamech2x