Historie architektury přehled

Historie architektury
https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/398043/mid_historie-architektury-g4I-398043.jpg 5 1 1

Přehledná a podrobně zpracovaná publikace mapuje průřez toho nejlepšího z architektury v průběhu věků. Skvosty sakrální i sekulární architektury různých civilizací ze všech koutů světa přibližují kvalitní fotografie, doplněné kapitolami věnovanými velikánům světové architektury.

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Historie architektury. Přihlašte se a napište ho.

ddkk
19.03.2021 5 z 5

Přehledná encyklopedie s mnoha výbornými fotografiemi i nákresy k lepšímu pochopení odborné terminologie. Část stránek má postranní sloupce s historickými údaji k doplňujícím architektonickým počinům. Kromě členění podle staletí a slohů, jsou v knize také zajímavé kapitoly o památkách světového dědictví, o tvorbě krajiny, o ekologické architektuře, i o hromadné bytové výstavbě a nových směrech v architektuře.

Moc zajímavé je i členění podle typů staveb: pevnosti a hrady, mosty (a tu, ejhle, Karlův most) a věže včetně mrakodrapů. A na závěr jako třešnička na dortu kratičká kapitola :Ztracené stavby-vizionářská a nerealizovaná architektura...

Publikace je vybavena i abecedním přehledem významných architektů s jejich známými díly, u těch nejvýznamnějších osobností jsou uvedeny jejich podrobnější životopisy (od Brunelleschiho a Palladia přes Wrena a Gaudího až po Zahu Hadid). Na konci publikace, kromě rejstříku, jsem našla i hodně poučný slovníček architektonických pojmů (třeba už vím, co jsou propyleje, triforium nebo tambur).

Publikace mě hodně zaujala. Doporučuji.

Kniha Historie architektury v seznamech

Edward Hollis