Výsadkové vojsko v letech 1947-1969 přehled
David Jirásek
Historie českých speciálních sil série
1. díl >
Unikátní třísvazkový projekt Historie českých speciálních sil se podrobně zabývá vývojem československého a českého výsadkového vojska a jednotek zvláštního určení v letech 1947–2001 s důrazem na VÚ 8280 (dříve 22. výsadková brigády, dnes 601. skupina speciálních sil). Autor vychází z mnohaletého studia všech přístupných archivních pramenů, z rozboru veškeré knižní i časopisecké produkce na toto téma a v hojné míře též ze vzpomínek bývalých příslušníků popisovaných jednotek. Z obsahu prvního dílu: Historie výsadkového vojska v ČSR do roku 1952 Výsadková brigáda na Slovensku 1952–1960 22. výsadková brigáda na Moravě 1960–1969 Útvary a jednotky výsadkového vojska... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Výsadkové vojsko v letech 1947-1969. Přihlašte se a napište ho.
Autorovi nelze upřít pracovitost a pečlivost, rovněž kvalita fotografií je bonusem knihy. Jen škoda, že knihu nerealizoval ve spolupráci s někým, kdo umí psát a vyprávět. Zcela převzal komunisticko-lampasáckou dobovou terminologii, včetně hrozné stylistiky zaplevelené všemožnými zkratkami. Místy to vypadá, že text přímo opisoval z dokumentů a zapomněl tam dát uvozovky. Opravdu mě z toho bolely oči. Škoda, ale alespoň někdo toto téma zpracoval.
Dilo o historii male, ale odhodlane casti armady... autora jiste stalo mnoho badani a div ze se nam v tech archivech neozenil
Kniha Výsadkové vojsko v letech 1947-1969 v seznamech
2015 | Výsadkové vojsko v letech 1947-1969 |
2017 | Jednotky zvláštního určení 1957-2001 |
2018 | Výzbroj a výstroj výsadkářů a průzkumníků 1947–2001 |
2023 | Ať nám smrt políbí prdel! |
Podrobně popsaná historie výsadkového vojska u nás v letech 1947-1969, spousta fotografií a tabulek.
Jen mě maličko vadilo uvedení poznámek až na konci knihy a ne u jednotlivých stran. To je však jen detail.