Hitlerova válečná stezka - Německo 1933-1939 přehled
David Irving
Tato kniha vypráví příběh válečné stezky jednoho muže – Adolfa Hitlera. Vyprávění končí přesně v okamžiku, kdy večer 3. září 1939 Vůdce opouští kancléřství v Berlíně a vydává se na frontu v Polsku. Autor se snaží popsat události zpoza Vůdcova stolu, vidět a pochopit každou událost skrze jeho pohled. Při psaní této knihy využil autentické deníky, dopisy a další písemnosti ať již z archivů nebo od zúčastněných osob, případně jejich příbuzných.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hitlerova válečná stezka - Německo 1933-1939. Přihlašte se a napište ho.
Spolu s Taylorovými Příčinami druhé světové války má nejzásadnější četba o druhé světové válce. Irving jde cíleně proti obecně tradovanému výkladu dějin, poukazuje na to, že Hilerova politika měla své racionální důvody a po jeho porážce posloužila jeho démonizace vítězným mocnostem k zastření vlastních selhání a zavinění.
Autorovo zanícení pro věc je znát z každé věty. A po přečtení knihy budete mít dost možná poprvé jasno v tom, o čem doopravdy byla druhá světová válka.
Pokud se historie nemá opakovat, je v prvé řadě třeba znát pravdu, jakkoli je nepříjemná nebo jakkoli se někomu nehodí do krámu. A historické pravdě je, dle mého názoru, tzv. popírač holokaustu Irving mnohem blíž než cokoli z toho, co přináší oficiální historický výklad a Irvingovi úctyhodní kritici.
Kniha Hitlerova válečná stezka - Německo 1933-1939 v seznamech
2004 | Goebbels - pán myšlenek Třetí říše |
1995 | Rommel: Liška pouště |
2005 | Hitlerova válka a válečná stezka let 1933-1945 |
1997 | Zkáza Drážďan |
2009 | Norimberk - Poslední bitva |
Brilantné a veľmi užitočné dielo zhrnujuce udalosti vedúce k vojne. Bohužiaľ bolo aj premna keď som ho čítal až neuveriteľne podrobné a nevedel som sa nejakú dobu zorientovať v spleti postáv a udalostí ktoré mi zas tak veľa nehovorili.
Kontroverznosť tejto knihy je nadsadzovaná. Rovnako ako Irvinga samotného, ktorý až pričasto skôr provokuje. Reálne napríklad z knihy úplne samozrejme vyplíva, že Hitler vojnu chcel a smeroval k nej cielene-čiže bol agresor .
Niektoré udalosti opisuje David Irving objektívnejšie a menej zaujato než NIEKTORÍ mainstream autori plní nenávisti, ale iba niektorí. Čas od času cítiť ze autor má k postave Hitlera istý rešpekt co môže kdekoho odradiť. Lenže to isté sa stáva až pričasto aj autorom kníh o Churchillovi ci Napoleonovi, Caesarovi, Reaganovi.. A tí tiež nemajú vždy čistý štít.
Zaujalo ma :Ludwig Beck (co ako som odvtedy počul aj iné názory na jeho osobu ) a trebárs detailný popis Anšlusu Rakúska a ako sa postupne prehlbovalo napätie s Britániou atď..