Hlášení El Grecovi přehled

Hlášení El Grecovi
https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/28474/bmid_hlaseni-el-grecovi-hss-28474.jpg 5 24 24

Autobiografický román, v němž autor líčí průběh vlastního života v kontextu vývoje evropských dějin do 20. let tohoto století. V zahloubaném vyprávění napříč světem hledá odpovědi na největší životní otázky a prochází postupně čtyřmi stádii vývoje, jehož nositely jsou Ježíš, Buddha, Lenin a Řek Zorbas.

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Odeon

Anafora ston Greco, 1931

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hlášení El Grecovi. Přihlašte se a napište ho.

Klamm
31.08.2024 5 z 5

Poetické a zasněné putování duchovně hledajícího člověka, který navzdory svému otci, vzal místo meče do ruky pero a papír, aby učinil Krétu nesmrtelnou. Z jeho putování po různých zemích, na mě asi nejvíce zapůsobil jeho pobyt na posvátném Athosu.

P.S.: Zmínce o pobytu na Božím daru jsem se bohužel dočkal až v doslovu od Růženy Dostálové.

85%

Eleutherios
12.08.2022 5 z 5

Hlášení El Grecovi jsou i nejsou Kazantzakisovými pamětmi. Je to jedno z nejupřímnějších a nejhlubších hledání smyslu života a Boha, navíc plného duchaplného vtipu. Kdybych měl sestavit seznam nejlepších spisovatelů všech dob, Kazantzakisovo jméno by tam nemělo chybět už jen pro toto jeho vyznání.

PohadkyNovyVek
08.08.2021 5 z 5

Celý život čekám na román, který by mě tak moc oslovil - lidsky, na duchu, rozumově i srdcem.
Již během čtení se stal mou nejoblíbenější knihou a to i přesto, že závěry, ke kterým po náročném celoživotním růstu a hloubání autor dochází, s ním nutně do puntíku nesdílím. Každopádně upřímnost a hloubka hledání, jakou brilantně popisuje a podstupuje, mě napříč knihou opakovaně zanechávala v úžasu - nebylo snad kapitoly, jejíž některou pasáž bych netesal do kamene. Literární skvost.
Úžasná reflexe, krásný duchovní souboj, nebesky poetické, historicky zajímavé. Odvážné otestování toho, co je to člověk, jeho svět a jeho život, zápas s Bohem, neúnavné hledání pravdy, spousta geniálně vystižených myšlenek i za cenu nějakého toho rouhání.
Nechápu, že kniha není věhlasnější, svým širokým záběrem a důležitostí její výpovědi bych se ji nebál pasovat na jednu z nejzásadnějších knih 20. století. Kdo ví, zda se ještě někdy dočkám takhle skvělého čtení? Ano, až TAK to bylo dobré.

Kniha Hlášení El Grecovi v seznamech