Hlášení El Grecovi přehled

Hlášení El Grecovi https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/28474/bmid_hlaseni-el-grecovi-hss-28474.jpg 5 23 23

Autobiografický román, v němž autor líčí průběh vlastního života v kontextu vývoje evropských dějin do 20. let tohoto století. V zahloubaném vyprávění napříč světem hledá odpovědi na největší životní otázky a prochází postupně čtyřmi stádii vývoje, jehož nositely jsou Ježíš, Buddha, Lenin a Řek Zorbas.

Literatura naučná Biografie a memoáry
Vydáno: , Odeon
Originální název:

Anafora ston Greco , 1931


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hlášení El Grecovi. Přihlašte se a napište ho.


Komentáře (7)

Eleutherios
12.08.2022 5 z 5

Hlášení El Grecovi jsou i nejsou Kazantzakisovými pamětmi. Je to jedno z nejupřímnějších a nejhlubších hledání smyslu života a Boha, navíc plného duchaplného vtipu. Kdybych měl sestavit seznam nejlepších spisovatelů všech dob, Kazantzakisovo jméno by tam nemělo chybět už jen pro toto jeho vyznání.

PohadkyNovyVek
08.08.2021 5 z 5

Celý život čekám na román, který by mě tak moc oslovil - lidsky, na duchu, rozumově i srdcem.
Již během čtení se stal mou nejoblíbenější knihou a to i přesto, že závěry, ke kterým po náročném celoživotním růstu a hloubání autor dochází, s ním nutně do puntíku nesdílím. Každopádně upřímnost a hloubka hledání, jakou brilantně popisuje a podstupuje, mě napříč knihou opakovaně zanechávala v úžasu - nebylo snad kapitoly, jejíž některou pasáž bych netesal do kamene. Literární skvost.
Úžasná reflexe, krásný duchovní souboj, nebesky poetické, historicky zajímavé. Odvážné otestování toho, co je to člověk, jeho svět a jeho život, zápas s Bohem, neúnavné hledání pravdy, spousta geniálně vystižených myšlenek i za cenu nějakého toho rouhání.
Nechápu, že kniha není věhlasnější, svým širokým záběrem a důležitostí její výpovědi bych se ji nebál pasovat na jednu z nejzásadnějších knih 20. století. Kdo ví, zda se ještě někdy dočkám takhle skvělého čtení? Ano, až TAK to bylo dobré.


Ivaksa
07.11.2017 5 z 5

Neuvěřitelně citlivý popis hledání Boha, zápasu člověka s ním ,zápasu člověka se sebou samým a neutuchající víra v nalezení pravdy. Kazantzakis nikdy nezklame, jeho pohled na svět je upřímný, statečný s nepomíjejícím nadšením a věčnou touhou. Dokáže se vzdát pomíjivých rozkoší výměnou za poznání, že ani to vlastně není správné, nebotˇ duše a tělo k sobě patří a je posvátné ve všech svých potřebách i slabostech.
Osobně mě silně zasáhlo jeho pokání v Rusku a také živoucí metafora urychlování motýlí metamorfózy.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Hlášení El Grecovi v seznamech

v Přečtených29x
ve Čtenářské výzvě2x
v Doporučených6x
v Knihotéce34x
v Chystám se číst33x
v Chci si koupit4x