Hlubina přehled
Nick Cutter
Šetřte si dech na poslední zaječení… Lidstvo decimuje v globálním měřítku podivná epidemie lidově označovaná jako Róza. Ti, kteří ji dostanou, začnou zapomínat – nejprve jen maličkosti, jako kde si nechali klíče… pak už ne takové maličkosti, jako jak řídit auto nebo písmena abecedy. Nakonec jejich těla zapomenou, jak fungovat. A moderní medicína je bezmocná. Hluboko v Tichém oceánu, na dně Marianského příkopu, byla objevena neznámá substance pracovně nazvaná ‚ambrózie‘ – která podle prvních zpráv dokáže vyléčit cokoliv. Je docela možné, že právě tohle by mohl být lék schopný poradit si s Rózou. Pro výzkum tohoto fenoménu byla jedenáct kilometrů pod hladinou oceánu vystavěna speciální výzkumná laboratoř Trieste obsazená trojicí špičkových vědců. Když se ale náhle přeruší spojení s ní, je do temných vod oceánu vyslána dvoučlenná záchranná výprava v naději, že záhadu vysvětlí… a místo toho se setká se zlem temnějším, než si kdo vůbec dokáže představit. Hlubina je dílem horor a dílem psychologická noční můra, kterou si nesmí nechat ujít žádný čtenář Stephena Kinga a Cliva Barkera - zvlášť pokud se bojí tmy.... celý text
Literatura světová Horory Sci-fi
Vydáno: 2015 , PolarisOriginální název:
The Deep, 2015
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hlubina. Přihlašte se a napište ho.
Tohle je dílo, jež mě po dlouhých letech přitáhlo zpátky k četbě knih obecně :). Napínavé, záživné a zcela strhující. Mysteriózní prvek udržoval zájem po celou dobu četby a ani často kritizovaný závěr mě nezklamal. Už od začátku to má rychlý spád a nedá vydechnout. Hodně to připomíná Věc a Vetřelce, přičemž nešetří drsnými výjevy a povedenými flashbacky, které krásně prohlubují pozadí postav a jsou stejně zajímavé jako děj v současnosti - pacing zde funguje výtečně. Hlubina mě přilákala i k autorově předchozímu kousku - Oddíl, který též doporučuji. Obě knihy hodnotím jako jedny z nejsilnějších knižních hororů jaké jsem kdy četl. x)
Upřímně, na kvality knížek Crichtona to nedosahuje, ale i tak moc příjemný počtení. I když, jak už tu bylo někde psáno, hodně depresivní. Vyvrcholení možná trochu zbytečně zběsile urychlený. Každopádně za mě čtivej lepší průměr ve scifi horroru. Přelousknuto i vzhledem k rozsahu (něco málo přes 300 stran) za pár dní.
Kniha Hlubina v seznamech
Hlubina vo mne vyvolala mnoho zmiešaných pocitov, ktoré som aj niekoľko dní po prečítaní nedokázal spracovať. Je mi ľúto túto knihu odsúdiť, a to kvôli jej veľmi zaujímavému a mrazivému námetu, prostrediu ako "stvorenému" pre thalasso/klaustrofobikov, ale aj skvelému rukopisu a štýlu autora. Aj keď boli neustále záblesky minulosti (napr. scény z Lukovho detstva) občas otravné, perfektne dopĺňali a mnohokrát aj desivosťou prekonali horor, odohrávajúci sa pod hladinou mora.
Ale. Napriek všetkým superlatívom ma samotný príbeh prekvapivo sklamal. To, čo mala byť honba za liekom na rózu, bol nakoniec len spletenec blúdenia po podmorskej výskumnej stanici, kde sa na samotnú ambróziu akoby takmer úplne zabudlo. U Luka sledujeme len hru jeho strápenej mysle a jeden halucinogenný výjav za druhým. A mňa ako antifanušika halucinácii v knihách (a všeobecne aj vo filmoch) tento vývoj veľmi nebavil. Často to pokladám ako ospravedlnenie si toho, že príbeh vôbec nedáva zmysel - veď je to len halucinácia. Mám radšej, keď sa udalosti postavám dejú naozaj. Najväčším sklamaním bol za mňa úplne nevydarený záver, kvôli ktorému som knihu zavrel s trošku väčšou silou, ako som plánoval.
Po týchto slovách bude moje hodnotenie možno tiež trocha nezmyselné, avšak ako som už spomínal, štýl autora mi naozaj sedel, kniha obsahovala aj niekoľko naozaj nepríjemných a mrazivých scén, ktoré vo mne po dlhej dobe vyvolali pri čítaní veľmi intenzívne pocity. Kniha ma v jednej pasáži dokonca aj rozplakala. Avšak kvôli nevyužitému potenciálu z úvodu knihy a mnohým (za mňa) nudným preludom musím knihe niečo strhnúť a hodnotím 3.75*/5*.