Hlubiny města přehled
* antologie , Lukáš Vavrečka , Kristýna Sněgoňová
ANTOLOGIE MYSTERIÓZNÍ A FANTASTICKÉ PRÓZY Co se skrývá pod omítkou, chodníky a silnicemi, nebo dokonce pod celými městy? Známí čeští spisovatelé a spisovatelky napříč žánrovou i nežánrovou literaturou se nechali inspirovat mystériem měst, jejich zákoutími, komíny i kanály, legendami i mocným kouzlem. Je libo zastavit se v Římě? Ztratit se v ulicích současného Krakova či postapokalyptického Londýna, procházet Barcelonu ve snu nebo navštívit vesmírné Lamaris? A co domácí půda? Kolik nástrah ukrývají Pardubice, Praha, Frýdek-Místek nebo jak málo stačí, aby vás pozřelo Brno – a to doslova? Jediný krok a procházky městem už nikdy nebudou stejné!... celý text
Povídky Literatura česká Fantasy
Vydáno: 2023 , Audiotéka , Epocha (ČR)Interpreti: Klára Sedláčková Oltová , Kajetán Písařovic
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hlubiny města. Přihlašte se a napište ho.
Hlubiny města měly být důkazem, že nejen žánroví, ale také nežánroví autoři umí napsat kvalitní povídku, v níž jsou hlavními tématy město a mystérium. Tomu odpovídá i výběr autorů, které editoři do antologie přizvali. Anna Bolavá ani Jan Štifter nepatří k typickým žánrovým autorům a Petr Stančík, Přemysl Krejčík i Lukáš Vavrečka a Pavel Renčín jsou autory, kteří píšou nejen žánrovou, ale i společenskou prózu. Dalibor Vácha se naopak pohybuje na poli literatury faktu, přičemž si občas odskočí k příběhům z alternativní historie. Ryze žánrové autory zastupují Františka Vrbenská, Veronika Fiedlerová, Vilma Kadlečková, Michaela Merglová, Lucie Lukačovičová, Vilém Koubek, Martin Paytok a Kristýna Sněgoňová. Editorům se tedy podařilo splnit první z jejich cílů a Hlubiny města získávají deset dlažebních kostek z deseti. A jak je to s tím mysterióznem a fantastikou? Inu, každý z autorů to pojal jinak a po svém. Najdeme tu vše od detektivky, přes městské legendy, až po magický realismus. Takže Hlubiny města nejsou jen antologií, která nejenže splnila, co její editoři slibovali, ale díky jejich péči a skvělé spolupráci s autory povídek se řadí k tomu nejlepšímu, co u nás na tomto poli doposud vyrostlo. Jsem rád, že nakladatelství Epocha dalo tomuto projektu zelenou.
Gratuluji Lukášovi a Kristýně k moc povedené sbírce. Byly tam tři povídky, které mi trvalo hodně dlouho přečíst, šly mimo mě, ale jinak skvělé. A super nápad zapojit i autory mimo fantastiku. Jana Štiftera bych si asi jinak nepřečetl, ale tady moc zaujal.
Mapa z listí a další knižní novinky (15. týden)
09.04.2023
„Věděl, že když vstupuje do ringu se strachem, vždycky to zavání průserem. Strach je někdy dobrý, ale většinou je k hovnu. (Česká mlátička)“
„Co si o sobě, do prdele, myslíš? Seš faklt úplně blbá! (Poslední brána)“
„Řeším naprosto zásadní prolnutí snu a reality. Věřím, že nic podobného ani nebylo popsáno. (Poslední brána)“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Kniha Hlubiny města v seznamech
Dutý septagon
Lamaris hoří
Luna ve spletitých uličkách
2023
Na poli mystiky a fantastiky jsem úplný nováček, takže z tohoto pohledu i hodnotím. Některé povídky výborné, některé průměrné, pár mě jich nezaujalo vůbec. Kdybych měl vybrat ty pro mě nejlepší, pak: Špatný den, Dutý septagon, Zavařovačky, Zakantum, Lamaris hoří.