Hodina mrtvých očí přehled
Harry Thürk
Popis knihy zde zatím bohužel není...
Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: 1961 , Naše vojskoOriginální název:
Die Stunde der toten Augen, 1957
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hodina mrtvých očí. Přihlašte se a napište ho.
Ke knížce jsem se dostala díky čtenářské výzvě a říkala jsem si, zda mě bude bavit.....Hned od začátku mě vtáhla do děje a nemohla jsem se odtrhnout. Nic podobného jsem dosud nečetla. Tím myslím vyprávění o válce z německé strany - co prožívali mladí Němci (vojáci) ke konci války...je to příběh k zamyšlení, hodně ve vás zanechá. Rozhodně doporučuji.
Silný příběh doprovázen temnou a studenou válečnou atmosférou, který pohltí a nedovolí odlepit od něj oči. S postavami, jak hlavními, tak vedlejšími, jsem se dokázal sblížit natolik, že se mi v akčních pasážích cukaly koutky a třásly ruce. Všechny kapitoly měly něco do sebe; z jejich četby byla cítit surovost, ale zároveň i krása. Vřele doporučuji, ať už válečným nadšencům, milovníkům silných příběhů, či jen lidem, jako jsem já sám. :)
Kniha Hodina mrtvých očí v seznamech
druhá světová válka (1939–1945) Rudá armáda Třetí říše (Nacistické Německo), 1933-1945 výsadkáři
2008 | Hodina mrtvých očí |
1980 | Kejklíř |
1981 | Singapur |
1977 | Amok |
1963 | Lotos na hořících jezerech |
Jakožto potomek mého dědy, který bojoval za 2.sv. války na německé straně a v elitní skupině německých výsadkářů, bylo pro mě přečtení knihy téměř povinností. Kniha byla výborná z mnohá ohledů, jazykem velmi čtivým a napínavým, ale také z důvodu sond do mysli odehrávající se v hlavách mladičkých vojáků. Nicméně i tak musím knize nějaké věci vytknout. Ono glorifikování a polidšťování ruské armády je až úsměvné. Vyzdvihování morálních zakonitostí, které ruská armáda uznavá a dodržuje, oproti té německé byla k smíchu, když si člověk uvědomí, že právě na ruské straně lidský život neznamenal vůbec nic, jen cenu toho, že nepřítel má o jednu kulku v zásobníku méně. Co se týká vyzvihování ruské vojenské techniky nad tu německou, nemůžu objektivně posoudit, ale rozum mi říká, že ta německá byla lepší. Ale vše jsem autorovi s přimhouřeným okem odpustil, ono je třeba si uvědomit kde a kdy tato kniha vyšla. Za hluboké totality, člověk musel sovětskému svazu lézt "tam kam slunce nesvítí" a samozřejmě musela být sovětská armáda ukázána v tom nejlepším světle. Takže budmě rádi, že něco takového vůbec v té době vyšlo.