Hodiny přehled

Hodiny
https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/524890/bmid_hodiny-65339c771cb53.jpg 4 103 103

V době, kdy svět stále ještě počítá náklady druhé světové války a železná opona se spustila, život jedenáctiletého Rolanda Bainese se obrátí vzhůru nohama. Dva tisíce kilometrů od matčiny ochranitelské náruče, uvězněný v internátní škole, přitahuje svou zranitelností učitelku klavíru slečnu Miriam Cornellovou a zanechává v ní jizvy i vzpomínku na lásku, která nikdy nezmizí. Hodiny jsou intimní i univerzální příběh o lásce, lítosti a neklidném hledání odpovědí.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: ekniha , Odeon

Lessons, 2022

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hodiny. Přihlašte se a napište ho.

netopýr088
06.03.2025 4 z 5

McEwan napísal román o obyčajnom chlapíkovi na u neho nebývalej ploche... a mám dojem, že sa mu tá plocha vypomstila, pretože syžet mu už miestami nedržal pokope. Ale nakoniec všetky linky a odbočky nejako zakončil a dovysvetlil. Do jeho kníh sa mi nikdy nechce púšťať, ale vždy zostanem prekvapený, že ma zase dostal.

Pablo70
23.01.2025 4 z 5

Snad by bylo výstižnější pojmenovat tuto knihu Lekce. Své lekce tu dává život všem. Stejně jako nám. Karibská krize? Snad jsme o ni ani moc nevěděli, ale pamatuji si na nácviky atomového poplachu, kdy školník tlouk na kolejnici a my utíkali do sklepa, který na naší škole suploval atomový kryt. V letech sedmdesátých, kdy jsem byl na vojně nám velitelé řekli, že v případě konfliktu je naše životnost 2 minuty, neb jsme byli nárazníková země pro SSSR.
Politika je tu podaná s odkazy na tu britskou, kterou musím říct, že vnímám jen z povzdálí. Ale je jasné, že naše životy ovlivňuje stejně jako události osobní historie. Na konci knihy McEwan vyslovuje otázky o osudu planety, které se nějak vyvinou. Jen se ptá a odpovědi nezná. V tom je poctivý. Ani on tu už nebude…
Osudy lidí jsou v této knize propletené. A nejsou to žádní hrdinové. Docela obyčejní lidé, jako já a ty nebo ty. V tom je také síla této knihy.

tonysojka
08.01.2025 5 z 5

Monumentální, rozmáchlý román o mnoha vrstvách;příběh člověka,kterému život protéká mezi prsty,aniž by v něm něco výjimečného dokázal;kterých v dětství sexuálně zneužit a v dospělosti opuštěn manželkou,která odchází za svými sny a cílem stát se slavnou spisovatelkou.O jeho vyrovnávání se se svou minulostí, dětstvím,výchovou svého syna,stárnutím,smrtí milované ženy;to vše se odehrává na pozadí dějin od druhé světové války až po pandemii covidu.
Za mě nejlepší Ewanova kniha.

Ignis fatuus, Host a další knižní novinky (23. týden)

02.06.2024

Čas lovu, Naše vina a další knižní novinky (43. týden)

22.10.2023

Kniha Hodiny v seznamech