Holanďanka přehled
Ellen Keith
Uprostřed druhé světové války, v roce 1943, zatýkají nacisté v Amsterdamu příslušníky odboje. Marijke de Graaf a její manžel jsou deportováni každý do jiného koncentračního tábora v Německu. Tam Marijke dostane na vybranou: buď zemře hlady a vysílením při těžké práci, nebo se dobrovolně přihlásí do nevěstince a možná se jí naskytne šance přežít a najít manžela. Její život se navždycky změní, když potká důstojníka SS Karla Müllera, který se do ní zamiluje. Zároveň s příběhem těchto dvou lidí sleduje čtenář tragický osud Karlova syna, kterého roku 1977 zachytí soukolí tzv. špinavé války v Argentině. Román nabízí zamyšlení nad tím, co všechno jsou lidé schopní udělat, aby si za extrémních podmínek zachovali život, a napovídá, že hranice mezi dobrem a zlem není tak zřetelná, jak si myslíme.... celý text
Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: 2018 , Beta-DobrovskýOriginální název:
The Dutch Wife, 2018
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Holanďanka. Přihlašte se a napište ho.
Kniha se velmi dobře četla a děj byl poutavý a napínavý. Rozdělení příběhu do dvou linek bylo zbytečné a argentinská linka příběh pouze prodlužovala. Pro ty, kdo neznají argentinské dějiny byla tato linie příběhu naprosto nic neříkající. Chyběly informace proč je Lucian vězněn a souvislosti s argentinskou historií a vládnoucím režimem, osobně si myslím, že celá tato část příběhu mohla být zahrnuta do epilogu a bylo by to dostačující.
Evropská linie příběhu byla mnohem zajímavější. Prostředí koncentračního tábora Buchenwald bylo popsáno velmi mírně, v některých bodech mi příběh nepřišel příliš reálný. Na závěr jsem čekala větší propojení obou příběhů a byla jsem zklamaná, že celý závěr knihy byl pojatý spíše formou náznaků, ať si čtenář dále domyslí, co se stalo...
Opět druhá sv. válka, tentokrát ovšem z pohledu nevěstinců v koncentračních táborech a jejich fungování. Navíc zde máme ještě linku ze 70. let v Buenos Aires. Je to velmi silná a čtivá kniha, která dá člověku zase jiný pohled na tuto problematiku.
Kniha Holanďanka v seznamech
koncentrační tábory druhá světová válka (1939–1945) láska prostituce kanadská literatura zneužívání Amsterdam, Amsterodam kanadské romány
Po přečtení všech názorů mě napadá už jen jeden dodatek. Tyto věci, jako jsou koncentrační tábory či 2. světová válka by jsme si měli připomínat už jen jako příklad toho, co může nastat. Souhlasím, že autorka dost ubrala a možná nepopisovala celou situaci v Buchenwaldu, ale přeci jen šlo o osudy třech lidí. A já v díle druhém opět našel to, co jsem hledal(na závěr před bránou samotnou). Na konci popisuje autorka scény z dokumentu natočeného americkou armádou(je dostupný na internetu). Podle mě je to autentické, ale do knihy dost laciné. Přeci jen ten konec mohl být rozepsán trošku lépe.