Holky mají rády holky přehled
Hayley Kiyoko
Coley si prochází těžkým obdobím. Přišla o mámu a teď se musí přestěhovat ze San Diega do malého zapadákova v Oregonu a žít se svým tátou, kterého od tří let neviděla. Cítí se opuštěná, jako by ji všichni, které kdy milovala, nechali životu na pospas. S tátou si ani za mák nerozumí a v novém městě nikoho nezná. Všechno se změní, až když se seznámí se Sonyou a jejími kamarády. Sonya ji od první chvíle přitahuje. Jenže Sonya nikdy neměla holku. Co když na to nebude mít odvahu? Co když se Coley zase spálí a ztratí dalšího člověka, na kterém jí záleží? Kniha na motivy stejnojmenného hudebního hitu Girls Like Girls zpěvačky Hayley Kiyoko. Doporučený věk 13+... celý text
Literatura světová Pro děti a mládež Dívčí romány
Vydáno: 2024 , Yoli (ČR)Originální název:
Girls Like Girls, 2023
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Holky mají rády holky. Přihlašte se a napište ho.
Pravidla hry, Léčebna a další knižní novinky (15. týden)
07.04.2024
Kniha Holky mají rády holky v seznamech
//Knihu jsem četla v angličtině a obdržela jsem ji v rámci spolupráce s Enbook.cz//
Dodnes si pamatuju, jak jsem poprvé narazila na klip k Girls Like Girls. Ty pocity, co ve mně vyvolal, to ohromení, že něco takovýho vůbec existuje – že někdo fakt napsal a natočil takhle dobrej song o queer holkách.
Takže když Hayley oznámila, že se tenhle příběh rozhodla po letech zpracovat do knižní podoby, okamžitě se z něj stala jedna z mých nejočekávanějších knih. Taky jsem se jí ale upřímně trošku bála a maličko jsem její pořízení odkládala...
Ve své knižní podobě už Girls Like Girls není revoluční příběh. To je ale vlastně dobře, protože to znamená, že jsme se za těch 8 let posunuli a WLW příběhy už nejsou taková vzácnost, jako kdysi (přinejmenším v rámci zahraniční YA literatury). A co se mi líbilo nejvíc?
- Zapojení heavy témat: hlavní hrdinka Coley totiž přišla o mámu a musela se přestěhovat k tátovi, kterej o ní až do teď nejevil žádnej zájem
- Zasazení do roku 2006 – dostáváme se tak do doby, kdy být queer bylo pořád něco, o čem se moc nemluví
- Využití statusů a chatů
Na autorce bylo znát, že není ještě úplně vypsaná, některé dialogy nebyly úplně přirozené a celkově to bylo po dějové stránce dost jednoduché. I tak jsem si knihu ale užila a vlastně nejsem zklamaná.
Příběh ve mně vyvolal velkou dávku nostalgie, celou dobu mi v hlavě hrály písničky od Hayley, bavilo mě to a víc jsem zrovna v tomhle případě prostě nepotřebovala. Jen teda konec byl extrémně neuspokojivej, že už mě dlouho žádnej takhle nenaštval.