Honba za meteorem / Doktor Ox přehled
Jules Verne
Dvě vědeckofantastické prózy se satirickým podtextem. V románě „Honba za meteorem“ zlatý meteor, který se náhle objeví nad americkým městem, naruší vztahy mezi lidmi i vztahy mezi státy a národy a jen umělé zničení tohoto meteoru vrátí do narušených vztahů smír. V novele „Doktor Ox“ experiment s kyslíkem vpuštěným do plynovodního potrubí místo svítiplynu způsobí, že se lidé místo očekávané vzpruhy začnou hádat a chtějí vést i válku; hrozící katastrofě zabrání jen výbuch plynárny.... celý text
Literatura světová Dobrodružné
Vydáno: 1966 , SNDK - Státní nakladatelství dětské knihyOriginální název:
La chasse au météore a Les fantaisies du docteur Ox, 1908
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Honba za meteorem / Doktor Ox. Přihlašte se a napište ho.
Honba za meteorom
Vrátil som sa do čias, kedy som mal more času a vedel som prežívať dobrodružné romány celým srdcom. Dnes, tak trochu životom poobúchaný zo všetkých strán, mám srdce stále otvorené dobrodružstvám, len už ich neviem tak intenzívne prežívať. Napriek tomu bol návrat po rokoch k "verneovkám" pôžitkom, hoci príbeh nie je ten skutočný "verneovský", pretože už je cítiť, že Jules bol za tvorivým vrcholom.
Doktor Ox
Verne býva často označovaný ako autor kníh vhodných pre detského a dospievajúceho čitateľa. Toto vôbec nesedí, pretože takého Doktora Oxa by si prečítal len máloktorý pubertiak, skrátka nebavilo by ich napísané, zatiaľ čo dospelý odhalí spisovateľovo posolstvo, nájde pointu a uchopí myšlienku. Okrem toho sa mi nezdá, že by sa Verne ktovieako zamýšľal nad účinkami čistého kyslíka (rozhodne také ako v knihe nie sú), čo nie je pre neho typické a už ignorácia základného faktu, aký výbušný je kyslík, to je vrchol a urážka čitateľa. V dobe, kedy si všade svietilo sviečkami a petrolejkami, kúrilo drevom a uhlím, by prvá zápalka vyhodila celý Quiquendone ako obrovskú horiacu guľu smerom k oblakom a na matičku zem by sa vrátil len popol a ohorené trosky. Za mňa nápad dobrý, spracovanie hrozné.
Dvě možná nejkratší Verneovky. Bohužel, ani jedna mne nezaujala.Asi tam chybí něco, co mám na Verneovi rád.
Kniha Honba za meteorem / Doktor Ox v seznamech
1965 | Cesta do středu Země |
1985 | Dva roky prázdnin |
1963 | Pět neděl v balónu |
1963 | Cesta kolem světa za osmdesát dní |
Verne tak nějak dle očekávání.