Hora smrti přehled
Arnošt Černík
Kniha, která popisuje horolezecké dobývání Nanga Parbatu od prvního pokusu po úspěšný výstup Hermanna Buhla.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hora smrti. Přihlašte se a napište ho.
Nanga Parbat - Holá hora, hora smrti. Kdo se hory dotkne, zahyne ... koluje podhůřím strašlivá pověra.
I za nejjasnějšího dne, kdy slunce září o závod, jako by se svrchu Holé hory snášel mrak, jehož chlad proniká až do kostí.
"Neviděli jsme ho, jenom cítili. Je to mrak strachu, mrak smrti," říká o Nanga Parbatu Tenzing Norkej, král himalájských vůdců, tygr tygrů, přemožitel nejvyššího štítu světa Bohyně Matky Země.
To jsou úryvky z knihy Hora smrti. Knížku jsem přečetl kdysi jako kluk a uchvátila mě. A ani po mnoha letech pro mě kniha neztratila nic ze své působivosti, stále se k ní rád vracím a čtu ji znovu a znovu.
Velmi čtivá. Potěší všechny příznivce horolezecké literatury. Přehled úspěšných i neúspěšných expedic k holé hoře-hoře smrti, Nanga Parbat, od prvních krůčků až do roku 1969.
Kniha Hora smrti v seznamech
1972 | Trůny bohů |
1971 | Hora smrti |
1965 | Expedice Kavkaz |
1970 | Tajemství sněžného člověka |
1970 | Na ostrově krevní msty |
Tak tohle je úžasná kniha. Tím působivější, že jde o popis skutečných událostí... Četla jsem v mládí opakovaně, prožívala osudy horolezců v zimě, vánici, ve výšce s nedostatkem kyslíku. Výborně napsané, skvělý autor, který tragicky zahynul v horách daleko od domova...