V ráji šumavském přehled
Karel Klostermann
Román klasika české literatury zachycuje proměny šumavské krajiny a tradičního způsobu života lidí v této oblasti, které dočasně nastaly v důsledku ničivé přírodní katastrofy. V říjnu 1870 poškodila šumavské lesy nebývale silná vichřice. Na jedné straně byla krajina zpustošena obrovskými polomy, které byly navíc zasaženy kůrovcem a proto musely být urychleně zlikvidovány. Na druhé však právě tato skutečnost přinesla místním lidem práci a krátkodobě i poměrně vysoké výdělky. Pozadí této kalamity pak Klostermannovi umožnilo rozehrát ve svém románu osudy sedláka Podhamerského a jeho dcery Rezly, kteří se snaží získat z neočekávané a náhlé skutečnosti co největší osobní prospěch. Klostermann sleduje nejen vzestup a pád obou těchto protagonistů či proměnu "ráje šumavského" v ohromnou planinu, avšak zamýšlí se také nad důsledky, které přináši narušení jednoty mezi venkovským člověkem a přírodou.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize V ráji šumavském. Přihlašte se a napište ho.
![Vlašimka Vlašimka](https://www.databazeknih.cz/img/users/empty.jpg?v=1446561771)
![4.5 z 5 4.5 z 5](img/content/ratings/45.png)
Syrové, a čtivé. Neuvěřitelné, že knížka i jazykově funguje po sto letech. Zaujala mě postava Podhamerského, takový věčný typ namistrovaného oblastní manažera, který má pocit, jak na vše vyzraje a přitom se v podstatě udře ve své nadutosti k smrti. Kolem a kolem mi ho bylo až líto.
![leny.wood leny.wood](https://www.databazeknih.cz/img/users/13_/130160/m_leny-wood.jpg?v=1721586908)
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
Nádhera z hlediska jazykového a popisu přírody. Samotný příběh je skvěle vystavěný, z mnoha vztahů mi nebylo úplně dobře, peníze dokážou být svinstvo v kterékoliv době.
Kniha V ráji šumavském v seznamech
v Mé knihovně | 161x |
Šumava příroda pýcha morálka přírodní katastrofy dřevorubci jižní Čechy realismus (literatura) sousedské vztahy 2. pol. 19. stoletíAutorovy další knížky
1955 | ![]() |
1972 | ![]() |
1941 | ![]() |
1971 | ![]() |
2004 | ![]() |
Jaká to ironie, ten název a děj. Ale i v ráji jsou hadi. Příroda je krásná i když počasí může být kruté , jen lidé jsou paraziti. Jaké furianství, pýcha a nadřazenost ! Urvat co nejvíce pro sebe , víc sena, víc polí , víc dobytka a ostaní, at si pojdou. A nejhorší byla Nany, to teda byla fúrie. Nebo bestie jak ji někdo nazval.
Krása našeho jazyka a téma velmi aktuální i dnes.
A pak jsem získala audio knihu, výtečné rozhlasové zpracování. To bylo ještě lepší. Nany byla přesně ta fůrie , jen ještě lepší než v mých představách a já nevěděla jestli číst, nebo poslouchat.
Ale zvládla jsmeb obojí, jsem přece žena !