Ze světa lesních samot přehled

Ze světa lesních samot
https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/365721/mid_ze-sveta-lesnich-samot-2xO-365721.jpg 4 412 412

První román šumavské trilogie Ze světa lesních samot (1894) se odehrává v Pürstlinku (Březníku) v 60. letech 19. století. Přes pralesy a močály tehdy nevedly žádné silnice a revírníci, hajní i dřevaři zde žili se svými rodinami v odloučenosti a samotě. Kromě péče o lesy bojovali s pytláky, zloději dobytka, prožívali nesváry s Bavory, kteří se nerozpakovali použít zbraň. Do tohoto prostředí přichází nový revírník Kořán, který si z města přivádí manželku, a příručí Svijanský, jenž se zaplete s krásnou Katy, dcerou starousedlíka hajného Vavruchy. Rozdíly v myšlení a chování přináší mnoho nedorozumění, neštěstí a tragédií, které mění osudy lidí.... celý text

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ze světa lesních samot. Přihlašte se a napište ho.

Adis
včera 5 z 5

Muj prvni Klostermann a dostal mne, vlastne jsem na nej narazil diky Ceskemu rozhlasu, kde jsem slysel jeho Vanocni povidku. Pri drivejsim pobytu na Sumave jsem tohoto spisovatele zaregistroval,ale nevenoval pozornost. Co se tyka knihy samotne, krasny sloh, mne se libi a myslim, ze dnesni autori by si mohli z neho vzit priklad. Obsah samotny je nadhera, pripomina mi to takovy domaci 'western'. Jednoduchy dej, ale pritom mne zasahl. Pokud by to nekdo umne zfilmoval, mohlo by to byt krasne dilko.

Saturnia
19.09.2024 5 z 5

Toto určitě není kniha pro všechny, ocení ji hlavně ti, kteří mají vztah k přírodě. Autor zde detailně popisuje šumavskou přírodu a těžký život v ní.
Po přečtení jsem se vydala na většinu míst z knihy a nejvíc si zamilovala Březník (Pürstling). Vřele Vám doporučuji si také takový výlet udělat :)

Legens
01.09.2024 5 z 5

Velmi čtivý příběh s bohatým dějem, který navíc čtenáře dobře seznamuje se způsobem života na šumavské samotě nedaleko bavorských hranic v 60. letech 19. století. Současný čtenář si může uvědomit, jak obrovským, pro nás nepředstavitelným potížím v těch místech v té době lidé čelili. Nadčasový význam mají vskutku obtížně řešitelné až neřešitelné zde třemi postavami (Kořán, Vavruch, Bártovec) vyslovené rozporné a rozdílné názory na otázky viny, trestu, dodržování zákona a svědomí, a to zejména pro ty lidi, kteří jsou nuceni se touto problematikou v životě zabývat a jde jim při tom skutečně o život.

Kniha Ze světa lesních samot v seznamech

v Mé knihovně215x

Karel Klostermann