Ze světa lesních samot přehled
Karel Klostermann
Děj románu se odehrává na Šumavě na samých bavorských hranicích. Jádro tvoří vylíčení tvrdého života obyvatel horských samot, dřevorubců, lesníků, podloudníků a pytláků.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Ze světa lesních samot. Přihlašte se a napište ho.
Velmi čtivý příběh s bohatým dějem, který navíc čtenáře dobře seznamuje se způsobem života na šumavské samotě nedaleko bavorských hranic v 60. letech 19. století. Současný čtenář si může uvědomit, jak obrovským, pro nás nepředstavitelným potížím v těch místech v té době lidé čelili. Nadčasový význam mají vskutku obtížně řešitelné až neřešitelné zde třemi postavami (Kořán, Vavruch, Bártovec) vyslovené rozporné a rozdílné názory na otázky viny, trestu, dodržování zákona a svědomí, a to zejména pro ty lidi, kteří jsou nuceni se touto problematikou v životě zabývat a jde jim při tom skutečně o život.
Kniha byla rozvláčná (jako hodně starších knih), ale tak nějak pohladila po duši.
Připomněla mi moji dovolenou na Šumavě, ty klidné rozlehlé lesy. A hlavně styl
a popis těch čistých lidí, kteří žili v těžkých podmínkách divokého lesa, byl krásný.
Kniha Ze světa lesních samot v seznamech
1955 | Ze světa lesních samot |
1972 | V ráji šumavském |
1941 | Mlhy na Blatech |
1971 | Skláři |
2004 | Erotomanie |
Toto určitě není kniha pro všechny, ocení ji hlavně ti, kteří mají vztah k přírodě. Autor zde detailně popisuje šumavskou přírodu a těžký život v ní.
Po přečtení jsem se vydala na většinu míst z knihy a nejvíc si zamilovala Březník (Pürstling). Vřele Vám doporučuji si také takový výlet udělat :)