Horský křišťál přehled

Horský křišťál
https://www.databazeknih.cz/img/books/74_/74866/bmid_horsky-kristal-V2K-74866.png 4 29 29

Novela vypráví příběh o dvou sourozencích – chlapci Konrádovi a dívce Sanně a jejich putování do vesnice ve vedlejším údolí na oběd za babičkou. Ráno na Štědrý den se zdá, že počasí bude nádherné – děti se tedy vypraví na cestu, poobědvají u babičky a rychle se vydají zpět. Cestou však přijde sněhová vánice, která je donutí strávit noc v jeskyni... Ladislava Sýkoru s Adalbertem Stifterem přes propast téměř 200 let spojují stejné vyznávané základní hodnoty, které utvářejí a formují jejich uměleckou osobnost: příroda, rodina a náboženství. Oba mají žitou, silnou a určující zkušenost pobytu v šumavské přírodě. Sýkorovy linoryty příběh neinterpretují, ale citlivě doplňují, ilustrují.... celý text

Novely Literatura česká
Vydáno: , Arbor vitae

Bergkristall, 1845

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Horský křišťál. Přihlašte se a napište ho.

Zdekat
27.04.2024 5 z 5

Milá novelka, chvilka v klidné a krásné době.

Knižní střípky
27.12.2023 3 z 5

Pro mě to byl hezký výlet do dávných časů, kdy se žilo úplně jinak než dnes. Pokud chcete také na chvíli utéct někam do minulosti, zkuste třeba tuto jednohubku.

drakamena
23.12.2023 4 z 5

Moc hezká novela s velmi živým popisem zimní přírody, hor a ledovců - a také bílé tmy. Šťastný konec zahřál u srdce a dojal. Prostě milý vánoční příběh.

36 nových eknih zdarma ke stažení

05.11.2021

Kniha Horský křišťál v seznamech

v Mé knihovně18x

Adalbert Stifter
česká, 1805 - 1868
1978  84%Horský křišťál (13 povídek)
2004  74%Vítek
1968  49%Pozdní léto