Hostina smutku přehled
Crystal King
Jako otrok, který bude brzy prodán v Římě, má Thrasius jen málo nadějí na světlou budoucnost. Má však jednu velkou vášeň: jídlo. Když proslulý gurmán Marcus Gavius Apicius dorazí na aukci, kde hledá kuchařku, Thrasius jej přesvědčí, že tím pravým je právě on. Text je založený na skutečném životě římského patricije Marcuse Gavia Apicia, o němž se předpokládá, že vytvořil nejstarší kuchařskou knihu na světě s názvem O umění kuchařském. Román samotný nabízí spoustu přísad jako jsou intriky, prostopášnost, vraždy, otravy i vylíčení slavných osobností a chodu domácnosti Caesara. Kniha obsahuje i vybrané recepty z nejstarší kuchařské knihy, které jsou upraveny tak, aby šly připravit z dnes dostupných surovin.... celý text
Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: 2018 , XYZ (ČR)Originální název:
Feast of Sorrow: A Novel of Ancient Rome, 2017
více info...
Můj komentář
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hostina smutku. Přihlašte se a napište ho.
Nové komentáře (6)
Podle počtu hodnocení tady na Databázi je vidět, že se knize nedostalo tolik čtenářské pozornosti, kolik by si zasloužila - což je bohužel škoda. V dnešní době je těžké přijít s neotřelým literárním tématem a autorce se to poměrně slušně zadařilo. Trošku jsem se děsil, že kniha bude jenom o jídle, ale nebylo tomu tak. Byla o lidech, politice, pletichaření, pomstách a emocích - a i když se těchto témat příběh nedotýkal příliš do hloubky, výsledný koktejl byl přesto velice zajímavý a čtivý.
Crystal King napsala již druhou knihu podobného zaměření, ale těžko říct, zda se jí někdy dočkáme v českém překladu, když prvotina patrně nebyla zásah do černého v podobě čtenářova vkusu. Můžu jenom doufat.
K tomu, abych dala plný počet hvězdiček, knize něco schází. Přesto jde o slušnou prvotinu, ve které jde o víc, než o pouhé vaření.
Související novinky (1)
Knižní novinky (7.5. - 20.5.)
07.05.2018
Citáty z knihy (0)
Zatím zde není žádný citát z knihy.
Kniha Hostina smutku v seznamech
v Přečtených | 17x |
ve Čtenářské výzvě | 4x |
v Doporučených | 4x |
v Mé knihovně | 43x |
v Chystám se číst | 28x |
v Chci si koupit | 3x |
Veliká škoda, že tahle kniha se nedočkala zasloužené pozornosti.
Je to totiž strhujicí obraz starověkého Říma z pohledu otroka Thrasia na nešťastný život a hlavně na vybraný jidelníček jednoho z nejmarnotratnějších mužů tehdejší společnosti.
Marcus Gavius Apicus je zachycen současníky v nelichotivém světle, ale jak to bylo doopravdy? A kdy skutečně žil?
Můžeme se jen orientovat podle skutečných osobností, které okrajově vystupují v knize Crystal King.
Ať už je to jak chce, je podle historiků prvním autorem kuchařské knihy O umění kuchařském.
Autorce se podařilo mistrně propojit osud Seiana a Apicia. Děj je opravdu napínavý a tragický.
Recepty můžeme vyzkoušet, ale bude nám chybět silphium, které přidávali Římané a před nimi i Řekové do téměř každého pokrmu a byli tímto kořením doslova "posedlí".
Rostlina Silphium rostla pouze na malém území dnešní Libye a nikdy se jí nepodařilo pěstovat někde jinde.
Gram rostliny se prodával za gram zlata.
A tak kvůli mlsným jazykům bylo silphium doslova vyjedeno. Vědci se dnes domnívají, že roli hrála i změna klimatu.
Poslední kořen byl údajně věnován Nerovi.
Doporučuji tuhle zapadlou perlu milovníkům historie, vaření a krásných, ač fiktivnich příběhů s historickými prvky všemi hvězdami.