Hostující profesoři přehled

Hostující profesoři
https://www.databazeknih.cz/img/books/97_/97048/mid_hostujici-profesori-iyo-97048.jpg 4 404 404

Hostující profesoři série

1. díl >

Humoristický román anglického spisovatele je založen na komické konfrontaci dvou univerzitních systémů v Anglii a v Americe. Příběh se odehrává koncem 60. let, kdy se uskuteční výměnný stipendijní pobyt profesorů mezi jednou z anglických univerzit a renomovanou univerzitou v Kalifornii. Oba protagonisté, specialisté na anglickou literaturu, si vymění místa a ačkoliv se osobně neznají, jejich životy i soukromé problémy se začínají velmi brzy vzájemně prolínat do té míry, že se jeden druhému přizpůsobuje. Tato zápletka dává autorovi možnost rozehrát celou škálu situací, ve kterých vynikne rozdílný životní styl obou krajin a jejich společenské a sociální problémy. zdroj: mlp.cz... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Academia
Originální název:

Changing places, 1975


více info...

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hostující profesoři. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (63)

Corwin11
08.05.2024 5 z 5

I když už jsem jí četl dávno, je to skvělá knížka, na které jsem se dobře zabavil a rád si vybavuji pasáže z této knihy.
Úsměvný přerod suchopárného anglického profesora ve volnomyšlenkáře.

cukrovka
12.01.2024 4 z 5

Posloucháno jako audiokniha při cestách v autě. Zajímavá sonda do života univerzitních profesorů v 60.letech v Anglii a USA. Příběh plný satiry a suchého anglického humoru.


Matematicka
01.10.2023 5 z 5

Dlouho už jsem se při četbě knihy tak nenasmála a nepobavila, jako při čtení "Hostujících profesorů" Davida Lodge. A to přesto, že jde o román, který v anglickém originálu vyšel v roce 1975. David Lodge vychází ze svých osobních zkušeností s akademickým prostředím britských i amerických univerzit a vytvořil příběh, který má úžasnou strukturu, ale v jednotlivých pasážích se prosazuje i vybroušená situační komika. V příběhu se dostává ke kritice akademického prostředí, typických anglických i amerických vlastností, generačních rozdílů i různých osobnostních nastavení a předsudků všeho druhu. Při čtení jsem si vzpomněla na Svěrákův komentář k jeho prvnímu filmu "Jáchyme, hoď ho do stroje". Říkal, že kdyby tehdy se Smoljakem věděli to, co ví dnes, tak že by z těch nápadů, které dali do jednoho filmu, dnes mohli udělat filmů několik. Jako podobný „gejzír nápadů“ mi přišla i kniha "Hostující profesoři". Nikdy mě ale ten gejzír nezahltil a vždy mi přišel zase znovu vtipný.

U knihy "Hostující profesoři" jsem se bavila tak, že bych si ji s chutí přečetla ještě jednou. A podobně se těším i na další knihy Davida Lodge. Jeho knihy pro mě splňují všechna kritéria dobré komediální tvorby: díky nadsázce, která je v takových dílech dovedena až ad absurdum, se můžeme zamyslet nad problémy, které jako zveličené vystoupí do popředí a vidíme je zřetelněji. Jsou to ale skutečné problémy, které se týkají našich životů.

"Philip Swallow zatím při čtvrtém džinu s tonikem a po dvouhodinovém studiu anatomie tří dívek účinkujících v baru ČI-ČA dospěl k závěru, že odhalil nejhlubší a pravou příčinu generačního rozporu: je to věkový rozdíl. Mladí jsou mladší. Tudíž krásnější. Jejich pleť je svěží, mají dosud zadní zuby, břicho ploché, ňadra (ach!) pevná, stehna (ach! ach!) ještě nemramorovaná žilkami jako rokfór. A jak tento rozpor překlenout? Láskou přece. Tím, že dívky jako Melanie štědře poskytnou svá pevná mladá těla povadlým starým paprikům, jako je on, a obnoví v nich koloběh mízy. Melanie! Jak prosté a dobré bylo její gesto ve světle tohoto poznání! Jak zbytečně je komplikoval emocemi a etikou!"

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Ocenění knihy (1)

1975 - Hawthornden Prize


Kniha Hostující profesoři v seznamech

v Právě čtených1x
v Přečtených576x
ve Čtenářské výzvě27x
v Doporučených32x
v Knihotéce235x
v Chystám se číst148x
v Chci si koupit13x
v dalších seznamech8x