Hraběnka přehled
Zuzana Francková
Příběh o ženě, jejíž osud zásadně ovlivňovaly dějinné události od 2. poloviny 30. let 20. století až do srpna 2002. Půvabná dívka vyrůstající na zámku, kde její rodiče pracovali ve službách francouzské hraběnky, se zamiluje do jejího syna, který se vrátil po studiích z Paříže. I on k ní chová vřelé city, a tak se vezmou vzdor hraběnčiným protestům. 2. světová válka, únorový převrat 1948 a hlavně těžká 50. léta se zásadně odrazí na jejich materiální situaci, ovšem ze všeho nejhorší je stav, v němž se manželé ocitnou poté, co jeho propustí z pracovního tábora. Počáteční radost z vytoužené dcerky vystřídá zoufalství, takže nakonec spáchá sebevraždu. Mladá "hraběnka" tak zůstává s dcerkou sama. Do jejich dalšího života znovu razantně zasáhnou dějinné události: srpen 1968, sametová revoluce 1989 a nakonec povodně v létě 2002. Dějem románu jsou hrdinčiny vzpomínky bohatý život plný vzestupů i pádů, který prožila. zdroj: mlp.cz... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hraběnka. Přihlašte se a napište ho.
Kdybych nevěděla že knihu napsala Zuzana Francková, řekla bych že knihu napsala Helena Šmahelová, Jana Poncarová, Karin Lednická (tak příjemně se četla). Aneb život Anny (kterak se chudá dívka stala šlechtičnou, řeklo by se pohádkový osud ale ..) který kráčel padesáti lety českých dějin (se všemi nepříjemnosti té doby). Knihu rozhodně nedám z ruky.
Tak tato kniha mě hodně bavila. Příběh dívky, která se stala hraběnkou a popisuje prakticky půl století českých dějin z pohledu vlastního života. Rozhodně povedená kniha od autorky.
Kniha Hraběnka v seznamech
aristokracie, šlechta 50. léta 20. století osudy žen oběti komunismu zakázaná láska
2009 | Osudová láska |
2006 | Zlatá klec |
2007 | Příliš brzy dospělá |
2003 | Hraběnka |
2001 | Vrať se, Cilko! |
Obvykle mi tyhle příběhy moc nesedí, ale tady se povedlo autorce sepsat život hlavní hrdinky tak poutavě, že nejde nedat plný počet bodů.