Hrady, zámky a tvrze království Českého 1. Chrudimsko přehled
August Sedláček
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hrady, zámky a tvrze království Českého 1. Chrudimsko. Přihlašte se a napište ho.
Tahle kniha je malý zázrak. I po více než sto letech jde o naprosto základní literaturu k historii šlechtických sídel a rodů u nás. Nelze se ji vyhnout, dá se pouze vykrádat či obcházet, případně drobně doplňovat a korigovat. Naprosto neuvěřitelné.
Je nesporné, že toto 15ti svazkové Sedláčkovo dílo je nejkompletnější zpracování dané tématiky. Neviděl jsem všechna možná vydání různých publikací o našich hradech, troufnu si ale prohlásit, že Sedláček nebyl dosud překonán.
Nepochybně by tyhle knihy byly ozdobou každé knihovny - viděl jsem v antikvariátu nabízet komplet II. Šimáčkova vydání za 20.000.
Fanatik přes hrady by ale mohl pořídit e-verzi za zlomek této ceny - nabízeli ji tady = http://sedlacek.hrady.cz/
Kniha Hrady, zámky a tvrze království Českého 1. Chrudimsko v seznamech
erby, znaky, heraldika tvrze hrady a zámky Chrudimsko
Neskutečná kniha. Nechápu, že Sedláček vůbec dokázal vytvořit ještě další spisy, protože tahle práce by jiného autora zaměstnala na celý život. Od jeho časů se sice mnohé změnilo, ale i tak je to stále nenahraditelný zdroj informací o dané tématice.