Hrdinové přehled

Hrdinové
https://www.databazeknih.cz/img/books/55_/554037/bmid_hrdinove.jpg 4 91 91

Mýty (Stephen Fry) série

Již staří Řekové se zmítali ve víru vášní. A teď je u toho šmíruje britský vtipálek! Když se Prométheovou zásluhou věk bohů Řecku přejedl a prosadili se bájní hrdinové, začalo být u tamního moře dusno. Zhrzený Olymp dělal vlny a bojovníkům škodil proradným předurčením, uleželým incestem nebo aspoň vlčí mhou, což jsou přepychové podněty pro komika, který si předsevzal ukázat, že tehdejší výstřelky si v ničem nezadají s úlety 21. století. Plodí je přece tytéž vášně. V brilantně šoumenském podání Stephena Frye proto sledujte, jak díky filutovi Perseovi ztvrdnou Medúze rysy či jak prchlivý terminátor Héraklés zatočí s Hydrou coby položkou č. 2 na seznamu nucených prací. Plavte se s Iásónem za superženou Médeiou a buďte u toho, když kverulant Oidipús drtí Sfingu. Nemluvě o Théseovi, jenž vzal radši rozum do hrsti, když už v ní jeho tatík neudržel chtíč. Udatní rekové se sice občas prsí málem jako my ve statusech na sociálních sítích, ale bez jejich heroismu by nebylo umění Západu. Ostatně jsou to hvězdy, které vystoupaly až na oblohu!... celý text

Literatura světová Mytologie Literatura naučná
Vydáno: audiokniha , OneHotBook

Heroes: Mortals and Monsters, Quests and Adventures, 2018

Interpreti: Otakar Brousek ml.

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hrdinové. Přihlašte se a napište ho.

jan8470
30.11.2024 5 z 5

Fry se chronologicky se věnuje známým i méně známým hrdinům od Prométhea po Iásona. Ne každý je tak proslavený a známý jako Herákles, kterému Fry věnoval asi nejvíce času, ale i méně známé hrdiny, mezi něž patří například Belleofon, dokáže autor přiblížit tak, že si je zamilujete. Oni totiž všichni ti Perseové, Oidipové a Orfeové jsou nejen stateční, ale také neskutečně lidští a chybující. Stephen Fry má pro jejich slabost pochopení, a díky tomu má i čtenář šanci je poznat mnohem lépe než v hodinách dějepisu. Jak řekl jednou spisovatel Jan Kotouč: „Dějiny jsou nuda, ale když se zpracují do dobrého příběhu, je to vlastně velká zábava.“ Obě knihy jsou toho jasným důkazem.

Barbara182
19.08.2024 2 z 5

Vzhledem k tomu, že mám Stephena Frye zařazeného jako komediálního představitele, čekala jsem šprýmovné a vtipné pojetí starých řeckých bájí, ale ve výsledku je to dost nudná genealogie a nekonečný výčet bájných hrdinů a jejich příbuzenských vztahů (byť musím obdivovat Fryův přehled či poctivé rešerše), jediný pokus o vtipnost představují dialogy v moderní mluvě, které to pro mě osobně však nezachránily. Zhruba po prvních 100 stranách jsem měla problém knihu dočíst a prokousala jsem se jí jen z donucení a tak trochu proto, že jsem ji měla s sebou na dovolené :-(

kurama45
07.06.2024 5 z 5

To posledné, čo som čakala bolo, že si budem kvôli starovekým gréckym mýtom študovať heteropaternálnu superfekundáciu…
Kde sa na toto hrabe Percy Jackson a jemu podobní. Teraz by som už možno pochopila Seferisových Argonautov. Na konci mi bolo smutno, že to už skončilo. Brala by som aj dvojnásobnú dĺžku. Veď hrdinov je iste dosť a keby aj nie, Fry by dokázal pútavo rozprávať aj o Pegasovom koniarovi.
Toto nech dávajú ako povinné čítanie na stredných školách, nie nejakú Antigonu (nič v zlom, Sofokles), s ktorou sa v tom veku literatúra deťom tak akurát sprotiví.

Knižní novinky (49. týden)

05.12.2021

Knižní novinky (39. týden)

20.09.2020

Kniha Hrdinové v seznamech