Hrdinové železné opony přehled
Ivo Pejčoch
Útěky do svobodného světa s pomocí neobvyklých technických prostředků, v letech 1949-1989.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hrdinové železné opony. Přihlašte se a napište ho.
Fascinující kniha popisující nejrůznější a nejroztodivnější pokusy o útěk z totalitního Československa na Západ. Kniha je rozdělena do několika sekcí, podle použitých prostředků. První se zabývá útěky dopravními prostředky, včetně obrněných vozidel sériové i vlastní výroby. Zde nejvíce vynikají pokusy Václava Uhlíka a jeho vlastnoručně vylepšeného stařičkého rakouského obrněnce, Helmut Totzauer a jeho obrněný jeřáb a vlastnoručně postavený "tank" Vladimíta Beneše. Z jiných dopravních prostředků je nesmírně zajímavý únos celého vlaku do Rakouska. Samostatná kapitola je věnovaná i netradičním prostředkům sloužícím přechodu silně střežené hranice: štafle, chůdy nebo vozíky pro jízdu po zemnících vodičích vedení vysokého napětí.
Další část se věnuje pokusům o překonání státní hranice tvořenou vodními toky, kde absolutně vládne fascinující příběh života Krále Dunaje Karla Brabce. Neméně dramatická je i kapitola věnovaná pokusům o těk vzduchem. Vedle monstruózní akce úletu tří dakot čs. aerolinií pilotovaných veterány z čs. perutí RAF je zde popsáno i několik akcí za pomocí doma ušitých balónů nebo upravených rogal.
Poslední část se pak věnuje pokusům o útěk občanů jiných socialistických zemí vedených přes naše území. Zde čtenář najde výčet řady pokusů východních Němců projet hranici schovaní v nejroztodivnějších částech osobních automobilů (včetně motorového prostoru nebo nádrže) či snahu jiných zdolat ostrahu hranic v železničních vagónech v důmyslných úkrytech pod převáženým tovarem.
Kniha se čte doslova jako dobrodružný román. Až je někdy člověku líto, že autor hned na začátku prozradí poentu celého příběhu. K pochopení odvahy a odhodlání lidí snažících se dostat z totalitního státu do svobodnějšího světa dopomáhá i bohatá fotodokumentace. Malinkou kaňkou na kráse je ne moc důsledká editorská práce, které uniklo pár překlepů a opakujících se slov. Těším se na další díly...
Kniha Hrdinové železné opony v seznamech
útěk technika emigrace 2. pol. 20. století železná opona ochrana státní hranice
Tady myslím, že nejlépe vystihuje knihu slovo fascinující. Aspoň já byla všemi těmi příběhy fascinována. Některé jsou známé, psalo se o nich už vícekrát, ale o některých jsem četla poprvé. Je zde bohatá fotografická dokumentace. Také je tu však dost překlepů a nesrovnalostí.