Apage Satanas! přehled
Vlastimil Vondruška
Hříšní lidé Království českého (MOBA) série
Přítelkyni Ludmily z Vartemberka trápí podivné sny. V pitoreskním reji se jí zjevuje dílna obklopená skalami a démon, který se necudně zmocňuje jejího těla. Komtur johanitského řádu povolá exorcistu, jenže Ludmila ví, že Anna není blázen.
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Apage Satanas!. Přihlašte se a napište ho.
![SSTknihy SSTknihy](https://www.databazeknih.cz/img/users/12_/125411/m_sstknihy-1hh.jpg?v=1540838357)
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
Tajemné ďábelské řádění na hradech v severních Čechách! Do vyšetřování se tentokrát významně zapojuje i Oldřichova žena Ludmila, a musím uznat, že v tomto díle mi to výjimečně ani moc nevadilo. Pátrání sahá hluboko do minulosti a umně proplétá nadpřirozené jevy, útoky inkvizice, pátrání ve starých kronikách i rozhodnutí božího soudu.
Bavila mě knížka i audiokniha.
![pujec pujec](https://www.databazeknih.cz/img/users/14_/149415/m_pavla5754-RSl.jpg?v=1572163977)
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
Tenhle díl jsem četla už kdysi před lety a jediné, co mi utkvělo v paměti, byl fakt, že je to díl slabší. Sice jsem si ho pamatovala horší, než nakonec byl, nicméně si pořád myslím, že patří k těm horším ze série. Mám ráda, když je děj zamotaný, ale tady už bylo zkrátka překombinováno. První část z pohledu Ludmily a druhá z pohledu Oldřicha byl sice zajímavý nápad, ale určitě nevyvážil horší zápletku. Nejspíš jsem už zmlsaná jednotlivými díly.
„Ten, kdo hřeší, vidí chyby ve všech lidech kolem sebe, ale své si nikdy nepřizná.“
„Plný stůl a pohodlné živobytí nikdy nevedly ke zlepšení křesťanských ctností. Právě naopak, nasycený služebník byl špatný služebník.“
„Zemřelé křesťany milují v Římě více než ty živé.“
Více citátů z knihy najdete u autora.
Kniha Apage Satanas! v seznamech
v Přečtených | 1 118x |
v Mé knihovně | 252x |
detektivní a krimi romány 13. století historické detektivky české detektivky a krimi Oldřich z Chlumu (fiktivní postava)Autorovy další knížky
2014 | ![]() |
2019 | ![]() |
2011 | ![]() |
2019 | ![]() |
2002 | ![]() |
Trochu zamotaná detektivka, jak je pro Vondrušku obvyklé, nicméně nepostrádá napětí až do konce. Sám děj mi tentokrát připadá trochu laciný, celé to pozdvižení kolem obcování s ďáblem a pohanské obřady... Kdo je ďáblem, jenž ubližuje Anně, jsem rozluštila hned na začátku, ale stejně jsem dočetla se zájmem. Dobře jsem se pobavila nad tím, jak sklepnice Zuzana přesvědčovala mladého johanitu, aby vyzradil své tajemství.