Tajemství Hrobaříků přehled
Pavla Horáková
Dětská detektivka Tajemství Hrobaříků je zasazená do tajuplného prostředí rozlehlých Olšanských hřbitovů v Praze. Právě tady se seznámí pětice kluků a holek ze sousední čtvrti. Členové party Hrobaříků: Vojta, Klára, Evžen, Šimon a Alžběta netuší, že je spojuje jedno prastaré tajemství, které se hřbitovy souvisí. Během školního roku na Olšanech pronásledují padouchy, řeší záhady a dozvídají se leccos o slavných lidech, kteří jsou zde pochovaní. Hrobaříci postupně zjišťují, jak moc tu spolu souvisejí minulost a přítomnost, a když přijdou na stopu zločinu, smysl pro spravedlnost jim nedovolí zůstat stát se založenýma rukama. Tajemství Hrobaříků je prvním dílem detektivní trilogie. Ve druhém dílu nazvaném Hrobaříci v podzámčí členové společenství Hrobaříků už coby středoškoláci pátrají po vzácné relikvii, která se ztratila z jednoho východočeského zámku za druhé světové války. Třetí díl, Hrobaříci a Hrobaři, členy party zastihuje opět v blízkosti Olšanských hřbitovů a vrací děj zpátky k tajemné mapce z prvního dílu, jež je klíčem ke zdejšímu okolí a zároveň hrdiny přivede k některým spletitým otázkám lidských dějin.... celý text
Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Tajemství Hrobaříků. Přihlašte se a napište ho.
docela příjemná knížka, (dokonce s nadstavbou informací nejen o Olšanech, ale i o nedávných historických souvislostech, podaných nenásilnou a nepoučující formou); myslím, že by se mohla dětem líbit;
jen ilustrace pana Grumla se mně osobně nelíbí, ale každý to může cítit jinak :-)
Je mi to líto, ale tenhle příběh mi vůbec nesedl. Resp. v něm neseděla spousta věcí. Autorka hlavním hrdinům přisoudila věk kolem 14 let, ale oni se chovají, jako kdyby jim bylo maximálně 10. Děti se k sobě chovají jako Junáci ve Foglarových knihách před 80 lety. Podobně nepatřičně působí i spisovné dialogy, které se k pubertálnímu věku prostě nehodí. Příběh samotný byl od začátku velmi průhledný, ale to už je spíš problém dospěláka, který poslouchá knihy pro děti.
Kniha Tajemství Hrobaříků v seznamech
2018 | Teorie podivnosti |