Hrobka písní přehled

Hrobka písní
https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/37038/bmid_hrobka-pisni-Gfy-37038.jpg 4 32 32

Mapy v zrcadle, svazek 1. Hrobka písní nabízí jedenáct originálních příběhů z bohaté představivosti O. S. Carda založených na neobvyklých nápadech. Dají se zařadit od SF přes horor až k psychologické povídce. Je to temná strana Enderovy hry či Enderova stínu. O. S. Card jak ho rozhodně neznáte, ale stále spisovatel s neuvěřitelnou invencí a bohatou fantazií.... celý text

Horory Povídky Sci-fi
Vydáno: , Laser-books (Laser)

Maps in Mirror - THe Changed Man, 1990

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hrobka písní. Přihlašte se a napište ho.

lazarus
08.07.2024 5 z 5

Sbírka 11-ti povídek od mistra slova. Škoda, že Laser nevydal i ty další a tímto to skončilo. Card je velice originální vypravěč a že z jedenácti povídek mě jen dvě bavily trochu méně je u sbírek velkou výjimkou. Vesměs jde o chytře vystavěné příběhy s neotřelými tématy a pointou co nedá spát a nutí k zamyšlení. Ke všem povídkám je v závěru hezká pitva jejich vzniku, případně vysvětlení proč a za jakých okolností je napsal.

ludek.n
27.02.2023 4 z 5

Sci-fi, horror, noir, psycho, dobrodružství, děs, hrůza, napětí - to je jedenáct povídek originálního a svébytného Orsona Scotta Carda, jedna lepší než druhá. Vrcholem je pak výsostně osobitý kousek Ztracení chlapci, který celý soubor uzavírá. Ostatní se ale nenechají nikterak zahanbit a dělají z Hrobky písní čtenářský zážitek. Některé fantastickými proprietami vysloveně šetří (Hluboké dýchání, Dálniční hry, Objevenec a král skečů), přesto stvoří atmosféru hustou tak, že by se dala krájet. Card doslova hýří neotřelými nápady, které dokáže podepřít specifickým pohledem na věc (Farma tlouštíků, Zavírání víka času, Vzpomínky mé hlavy). Dá se dokonce říct, že každé ze zde uvedených povídek má cosi, co okamžitě zaujme, a vy bez dechu čekáte, k jakému finále Card zápletku dovede. V tomto ohledu u mě nejvíce zabodovali již zmínění Ztracení chlapci nebo Dálniční hry, ale třeba i titulní Hrobka písní o touze zmrzačené dívky pohybovat se vlastními silami. Zajímavé jsou i autorovy poznámky o vzniku jednotlivých povídek v závěru knihy, které dávají nahlédnout za oponu.

Disease
04.11.2020 3 z 5

Fajn náměty, které občas trpí nepřesvědčivým zpracováním.

Kniha Hrobka písní v seznamech