Hrobník přehled

Hrobník
https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/444599/bmid_hrobnik-K1i-444599.jpg 4 56 56

Romantická novela, která svým melancholickým laděním připomíná tvorbu K. H. Máchy a některé byronovské prózy. Sabinova prvotina přispívá nejen k širšímu poznání samotného autora, ale je i dokladem tzv. frenetického žánru v české literatuře, který navazoval na anglický gotický román.

Můj komentář

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Hrobník. Přihlašte se a napište ho.


Nové komentáře (14)

kikies
18.02.2023 3 z 5

Temné až strašidelné, napínavé, tak trochu jiný a přímočařejší romantismus než ten máchovský. Škoda, že dílko není tolik známé, určitě by si zasloužilo více pozornosti.

nevermore3
17.11.2022 5 z 5

PURE ROMANTISM! Máj za poezii, Hrobník za prózu. Měsíc, hřbitov, lebky, smrt, archaické jazykové prostředky a geniální kompozice. I na jazyce je poznat, že toto je podstatně starší dílo (o 30-35 let) než zbytek Sabinovy tvorby a časem jsme tak při konci 30. let 19. stol.

Pobavilo mě: "Jestiť to přirozená slabost pohlaví ženského, že spíše k ODŘEKNUTÍ se obrátí, nežli by se snažily DOSÁHNOUTI, a to jen proto, aby se z navyklého pokoje a z přiosobené domácnosti nevytrhly."

A tu podstata:

"Tu člověk člověka se straní, ku přírodě se ulíkaje, a háje, kvítka i obloha bývají svědky citu jeho. Tu hledá zříceniny a hroby, a pustými krajinami zanáší se žal jeho; neb divoká krajina a zpráchnivělý život hrobů zničenému srdci se podobají, v jehožto hlubokosti se kryje svět, k věčnému toužení, boji a bolesti odsouzený." - *****


čef
08.08.2022 4 z 5

Povídky zde jsou většinou dobře vypointované, děj se točí kolem záhadných úmrtí apod. Těch vyloženě slabých není moc, některé detaily jsou však přinejmenším trochu podivné. Nějaké hluboké poselství nelze očekávat, ale zábavy je zde na pár hodin jistě dost.

všechny komentáře

Související novinky (0)

Zatím zde není žádná související novinka.


Citáty z knihy (0)

Zatím zde není žádný citát z knihy.


Kniha Hrobník v seznamech

v Právě čtených2x
v Přečtených91x
ve Čtenářské výzvě5x
v Doporučených5x
v Knihotéce19x
v Chystám se číst29x
v Chci si koupit6x
v dalších seznamech1x